Nebojša Matić je pokazao kako se u Srbiji radi kraće a bolje: “Pustite radnike da na miru rade svoj posao” – Biznis Telegraf.rs

U novoj epizodi podcasta “Kako si na poslu sa Anom i Vesnom”, razgovaramo o optimizaciji rada, kraćoj radnoj nedelji, modelima i kako da se neki od njih primeni u Srbiji. Pričali smo o tome koliko to utiče na produktivnost, a koliko na radnike i u čemu je tajna šefa kojeg svi vole. 

Nebojša Matić, vlasnik i CEO kompanije MikroElektronika je direktor za kojeg važi da je na poslu najpre čovek a onda šef. Za njegovu kompaniju kažu da je ona u kojoj se niko nikada nije posvađao i među pionirima su u eksperimentisanju kraćim radnom vremenom. To je naročito vidljivo jer se radi o firmi koja objedinjuje više sektora – proizvodnju, špediciju, održavanje, marketing, hardver i softver.

Ovaj poznati preduzetnik se vodi onim da “treba pustiti ljude da rade svoj posao na miru“.

Insistira na optimizaciji, a na pitanje kako je su sproveli proces kaže: “Korak po korak. Minut po minut. Velika je greška ako neko želi da uštedi ceo dan, mesec, nedelju… Na duge staze treba razmišljati”. Govori da ušteda od 5 minuta radniku verovatno neće značiti ništa, ali ako se ta radnja ponavlja, onda se i benefit uvećava toliko puta.

Proizvodnja radi 7h, uskoro će i 6, vikendi se ne rade, a razmišljaju i o kraćoj radnoj nedelji.

– Ako se nešto dogovorimo, i uradimo to što smo se dogovorili za jedan dan, verujem da možemo ponovimo isto i naredna četiri dana. Ne vidim budućnost u tome da radimo non stop. Pravi smo primer toga jer imamo toliko sektora – neko može da radi od kuće neko ne. Programer može, ali radnik u proizvodnji ne može da ponese mašinu kući. Ali ako završi posao, zašto ne bi ostatak bio slobodan – priča on

Matić ističe da su modeli novih načina rada gotovo isti, ali da su ljudi i kompanije različiti. I da sve zavisi od prilagođavanja.

Postojimo već 20 godina. Znate šta se nama dešavalo svih tih godina? Revolucije, ratovi, krize, inflacije. Ne znam da li smo imali jednu dobru godinu – priča on.

Važi za šefa koji napravi više sastanaka u hodniku nego u kancelariji, a ističe da je dosta i do toga kako se kompanija postavi prema radnicima. Pričao nam je o tome kako se postaviti prema radnicima koji dolaze, ali i kako zadržati postojeće.

Nije firma samo da te tera da radiš, ako ne možeš da se osloniš na nju kada je teško, onda nemaš duboku vezu sa firmom. Zato je ključna stvar dogovor, ako se on poštuje, to je uslov za sreću – zaključuje Matić.

Celu epizodu pogledajte na početku teksta.

Budite nam dobro!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Srbija bez finala Dejvis kupa: Hrvati dobili konačnu bitku, ne može ni Đoković sve sam

Read Next

ISKLJUČENJA STRUJE ZA SUBOTU, 4. DECEMBAR – Beograduživo.rs