National Geographic foto konkurs – WANNABE MAGAZINE

Fotografija je umetnost kroz koju se izražavamo i doživljavamo svet. Iza svake fotografije krije se priča koja nas upoznaje sa samim autorom, ali i sa predmetom ispred objektiva. Objekat koji je fotografisan često može biti samo jedan, a mogućnosti i načina na koje ga može uslikati je bezbroj. Upravo u tome i leži sloboda fotografije – dopušta nam da se izrazimo kako želimo. To nije samo puko “škljocanje” fotoaparatom ili telefonom – to je emocija, prečica do tuđe realnosti, tuđe viđenje sveta. 

Dobra fotografija pre svega treba da ispuni tehničke zahteve kao što su forma, osvetljenje, padanje senke, ugao, ekspozicija, oštrina, kadriranje i dubina. No, ono što je zapravo suština jeste emocija koju fotografija prenosi. Ukoliko smatrate da na ovaj način možete prikazati određenu emociju i ukoliko živite kroz svoj objektiv, National Geographic konkurs za najbolju fotografiju je prava stvar za vas!

Konkurs će trajati do 31. avgusta – što znači da imate dovoljno vremena da kreirate savršenu fotografiju koja će najbolje prikazati vaš talenat, rad i ugao posmatranja. Kroz svoj rad možete prikazati lepotu prirode, priču jednog naroda ili pak deo svoje svakodnevice, ali iz sasvim drugačije perspektive. Pustite mašti na volju, jer pomenuti konkurs pruža potpunu slobodu da izrazite sebe.

Takmičenje podrazumeva 4 kategorije, a nazivi kategorija u skladu su sa zadatim temama – životinje, ljudi, pejzaži i odozgo. Za svaku od kategorija se možete prijaviti sa jednom fotografijom, a svi radovi biće objavljeni na sajtu photocontestrs.natgeotv.com od 1. do 15. septembra. Publika će imati mogućnost da glasa za svoje omiljene radove, a fotografija sa najviše glasova osvojiće nagradu publike.

Takođe, fotografije iz svih pomenutih kategorija, pregledaće stručni žiri koji će izabrati najbolju prvoplasiranu i drugoplasiranu fotografiju. Potom će biti izabran pobednik celokupnog takmičenja. Četiri pobedničke fotografije biće objavljene u oktobarskom izdanju National Geographic magazina

*Napominjemo da mogućnost učestvovanja imaju samo osobe starije od 18 godina sa originalinim fotografijama koje nisu starije od godinu dana, koje nisu ranije objavljivane i koje se nisu izlagale na drugim konkursima.

Žiri sačinjavaju eksperti u svojoj oblasti – Haime Roho, Marko Risović i Predrag Kostin. Njima se pridružuje i Milana Petrović – glavna i odgovorna urednica svih izdanja National Geographic magazina.

Svakog od pobednika očekuju vredne nagrade – autor fotografije koja je proglašena najboljom na celokupnom foto konkursu biće nagrađen National Geographic putovanjem u Portugaliju u organizaciji turističke agencije G Adventures. Pobednici iz svake kategorije, kao i autor sa najviše glasova publike, osvojiće i Samsung Galaxy S22 mobilni telefon. Sve drugoplasirane pobednike očekuje jednogodišnja pretplata na magazin National Geographic.

National Geographic foto konkurs daje jedinstvenu priliku svim ljubiteljima fotografije da prikažu svoj talenat, ugao posmatranja i originalnost – a primarna namera jeste da fotografija prikaže istraživanje sveta. To može biti nešto što je za autora fotografije sasvim novo, novo mesto na kojem nije dotad bio ili pak nešto sa čime se često susreće, ali ga je ovog puta sagledao kroz objektiv na sasvim nov način.

Posmatrajte ljude oko sebe – svako od njih ima svoju životnu priču, probleme, želje i radosti. “Uhvatite” njihovu emociju, taj jedinstveni trenutak koji govori više od hiljadu reči, kroz gest, pogled, pokrete usana i zabeležite te sitne mane koje svakog od nas čine savršenim.

Ukoliko ste ljubitelji fotografisanja životinja, znate da je za to potrebno mnogo strpljenja kako biste uhvatili pravi momenat. Njihove pokrete je nemoguće kontrolisati i upravo u tome je čitav izazov i uzbuđenje. Ukoliko ste strpljivi zauzvrat ćete dobiti neverovatne fotografije na koje ćete biti zasigurno ponosni.

Pejzažna fotografija tu je da dokumentuje i prikaže koliki smo srećnici što živimo na ovako divnoj planeti. Ona nas podseća da se osvrnemo oko sebe i uvidimo lepotu prirode koja nas okružuje – koja je bila tu mnogo pre nas i koja će nas nadživeti. Neka od dalekih i egzotičnih mesta na svetu imamo priliku da upoznamo upravo putem pejzažnih fotografija, i zato bi svako ko na konkurs želi da se prijavi sa ovim tipom fotografije trebalo da kroz objektiv pokuša da “uhvati” veličanstvenost prirode u njenom punom sjaju.

Sve oko nas izgleda drugačije iz ptičije perspektive. Iako nemamo mnogo životnih prilika u kojima bismo neverovatne pejzaže i mape grada mogli videti odozgo – onda kada nam se ukažu ostajemo iznenađeni i fascinirani predelima koji su pred nama. Po uzoru na National Geographic serijal “Evropa odozgo”, osmišljena je kategorija fotografija iz ptičije perspektive u okviru pomenutog foto takmičenja. Za sve one avanturiste koji imaju priliku da svet posmatraju sa velikih visina, ovo je savršena prilika da prikažu kako svet izgleda kada je daleko ispod nas.

Postoji toliko zanimljivih ljudi, situacija, pejzaža – potrebno je samo da pažljivo posmatrate okolinu i nesumnjivo ćete ih pronaći!

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Nedeljni horoskop: 29. jul – 4. avgust – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Vojvodina jedina prati Zvezdu: “Lale” cvetale i po kragujevačkom blatu, gol-razlika 7:0 sve govori!