• February 27, 2024

NARODNA BANKA SRBIJA DONELA NOVU ODLUKU O NIVOU REFERENTNE KAMATNE STOPE – Beograduživo.rs

NBS REFERENTNA KAMATNA STOPA – Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50%. Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%).

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelilo je dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja sredinom ove godine.

Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu povećane referentna kamatna stopa i stope obavezne rezerve i da će efekti tih mera nastaviti da se prenose na inflaciju i u narednom periodu.

Navodi se da će Narodna banka Srbije nastaviti da prati i analizira kretanje ključnih faktora inflacije iz domaćeg i međunarodnog okruženja i da donosi odluke u zavisnosti od projektovanog kretanja inflacije. Istovremeno, vodiće računa i o održavanju finansijske stabilnosti i obezbeđenju podrške kontinuiranom privrednom rastu, daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. februara.

Najnovije na Beograduzivo.rs:

Izvor: Narodna banka Srbije

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Sud u Hagu prihvatio kao dokaz pisane izjave preminulih u svedočenju protiv 3 čelnika OVK

Read Next

Mladi Mesec u Jarcu će potpuno transformisati naše živote – a ovako ćete postati zvezda svog života