Napravila prevaru veka, postala najbogatija preko noći, sad se brani pred sudom gde je šopingovala – Biznis Telegraf.rs

Elizabet Holms, Elizabeth Holmes , Theranos Inc

Foto: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia

Sud je odlučio da dozvoli porotnicima određene dokaze o načinu života Elizabet Holms kao izvršne direktorke Teranosa. Međutim, ipak ne mogu da iznose detalje o njenim specifičnim nabavkama i ličnim stvarima izvan njenog položaja izvršne direktorke. Dakle, ostaće tajna šta je i koliko šopingovala i da li je bila svesna svoje prevare dok je pazarila u tržnim centrima.

Holmsova je živela u skupocenoj kući, putovala privatnim avionom i odsedala u luksuznim hotelima.

Porota na suđenju Elizabeth Holmes čuće dokaze o njenom ekstravagantnom načinu života nje kao izvršne direktorke Teranosa, ali s određenim ograničenjima.

– Vlada može predstaviti dokaze da je Holmsova uživala stil života kao izvršni direktor Theranosa, koji je uporediv sa životom ostalih izvršnih direktora tehnoloških kompanija. To uključuje platu, putovanje, slavne ličnosti i druge pogodnosti i beneficije srazmerne položaju – napisala je sudija u prijavi.

Međutim, „pozivanje na određene kupovine ili detalje koji odražavaju markiranje odeće, hotela ili drugih ličnih predmeta nije relevantno, a štetni efekat tih dokaza nadmašuje svaku dokaznu vrednost“, dodala je sudija.

Presuda je delimična pobeda Holmsove, jer tužioci ne mogu da iznesu detalje.

– Svaki put kad je izvršila ekstravagantnu kupovinu, razumno je zaključiti da je znala da joj je njena prevara omogućila da plati te predmete – napisala je Davila. „Iako koristi od ovih kupovina nisu toliko direktno povezane sa prevarom … to ipak može biti dokaz.“

Inače, ova presuda dolazi dve nedelje nakon što se Holmsova sukobila sa tužiocima na sudu oko toga da li će detalji o njenom bogatstvu, načinu života i pogodnostima koje je stekla kao izvršni direktor biti relevantni za porotnike u njenom suđenju.

Na vrhuncu popularnosti, Teranos, startap je procenjen na 9 milijardi dolara, a Holmsova je proglašena najmlađom milijarderkom na svetu. Kompanija je propala 2018. godine nakon istrage Volstrit žurnala koja je otkrila propuste u tehnologiji ispitivanja krvi.

Porotnici tvrde da poruke pokazuju da su dvojica najviših rukovodilaca znala u kojoj je nevolji bio Teranos pre nego što je propao. U tekstu iz novembra 2014. godine, Balvani, njen saradnik, opisuje jednu laboratoriju kao „prokletu zonu katastrofe“, dodajući da će „raditi na popravljanju ovoga“.

Holmsova i Balvani izjavili su da nisu krivi za desetak krivičnih prijava za prevaru u vezi sa obmanom investitora, pacijenata i lekara.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

“Ograničite brzinu na 30 na sat!”

Read Next

Koji su polovnjaci najbolji, a koji najgori u kategoriji do 12 godina starosti?