Načini na koje ljubljenje doprinosi vašem mentalnom i fizičkom zdravlju

Ljubljenje je uzbudljivo, zabavno i sjajno (naročito kada se ljubite sa nekim ko vas oduševljava, a još više ako se dobro ljubite sa tom osobom). Dobra predigra je, takođe, nezamisliva bez strastvenog ljubljenja, ali pored toga što svi uživamo u ljubljenju, jer se lepo osećamo dok se ljubimo (i sve lepše, što se duže ljubimo), ljubljenje predstavlja dobrobit za vaše mentalno i fizičko zdravlje, koje ne možete zanemariti. Istraživanja su utvrdila brojne prednosti: 

Ljubljenje sagoreva kalorije

Poljupci ne troše toliko kalorija kao trčanje, ali ubrzava metabolizam i to otprilike duplo u odnosu na uobičajenu brzinu. Većina ljudi sagoreva jednu kaloriju za minut u toku mirovanja, ali ljubljenje sagoreva oko tri kalorije za minut. Unesite ljubljenje u svoj dijetalni meni! 

Podstiče vezivanje 

Bez obzira da li ljubite bebine nožice, njuškicu svog ljubimca ili razmenjujete strastvene poljupce sa partnerom, ovo izražavanje nežnosti i ljubavi (i strasti) podstiče proizvodnju oksitocina, hormona ljubavi, koji je odgovoran za blisko povezivanje sa drugom osobom ili bićem. Ljubimo one koje volimo i volimo one koje ljubimo! 

Poljupci podstiču uzbuđenje i seks je bolji 

Seks je generalno zdrav i ima dobar uticaj na vaše srce i krvne sudove, koliko i na vaše samopouzdanje i samosvest. Kao deo predigre, poljubac je moćan, jer povećava šanse da će oba partnera imati uzbudljivo i intenzivno seksualno iskustvo. 

Pročitajte i ovo: Zašto je samopoštovanje ključno za sreću u ljubavi

Osnažuje imunitet 

Iako deluje kontradiktorno, razmena pljuvačke je odličan način da se odbranite od virusa (iako ih možete razmeniti i zaraziti se), naročito ako ljubljenje vodi do seksa i dalje razmene telesnih tečnosti. Imunitet na citomegalovirus, stiče se ljubljenjem sa zaraženim partnerom. Osobe koje imaju seks jednom ili dva puta nedeljno, imaju više nivoe imunoglobulina A, koji je aktivan u borbi protiv infekcije. Dakle, kad počne sezona gripa, ljubite se što više. 

Parovi koji se često ljube imaju srećniju vezu i bolji brak

Ne samo što ljubljenje podstiče vezivanje, već i u startu možete kroz poljubac prepoznati kompatibilnog partnera. Kada nekog poljubite, vaše telo dobija informacije o vašem imunološkom sistemu, a susret dva različita sistema, obezbeđuje potencijalnom potomstvu bolje genetsko nasleđe (bolje zdravlje). Dakle, ako se ljubite sa svojom simpatijom i osećate da je nešto pogrešno i da se ne dešava snažna hemija, to možete pripisati biološkoj nekompatibilnosti. 

Povećava nivo radosti i sreće 

Ljubljenje oslobađa endorfine, a to je hormon sreće. 

Smanjuje nivo holesterola 

Ljubljenje može pozitivno uticati na smanjivanje nivoa holesterola. Isto važi i za generalno ljubazno i srdačno ponašanje, koje snižava nivo stresa i poboljšanje psihičkog stanja. Što je manji stres, niži je holesterol. Dakle, ljubljenje takođe: 

Smanjuje stres

Kada ste iscrpljeni na kraju dana, u telu se zadržava visok nivo kortizola, hormona stresa, koji negativno utiče na imunološki sistem, endokrini sistem i zdravlje mozga, naročito hipokampusa. Ako imate sa kim da se ljubite na kraju dana, radite to što češće možete, radi svog mentalnog zdravlja! 

Ublažava simptome alergije 

Da, čak i to. Znaci alergijskih reakcija, ono neprijatno crvenilo, svrab, curenje nosa, upola se smanjuju, posle dugotrajnog ljubljenja. 

Dakle, osim što je uzbudljivo i zabavno, ljubljenje je zdravo za vas (kao i za vašeg partnera). Ljubite se što više! 

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad privlačnost nestane

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

EU Masters: Valiance u grupi sa budućim LEC timom – Sportklub

Read Next

Počinje sezona Devica i evo šta nam donosi