• January 25, 2022

Na stovarištima u Srbiji kao devedesetih: Pišu liste čekanja za pelet – nema ga, a cena otišla u nebo – Biznis Telegraf.rs

pelet

Foto: Pixabay

Cene ogreva skaču gotovo iz dana u dan. Prema našim saznanjima, a kako nam potvrđuju i prodavci peleta sa kojima smo razgovarali, cene peleta su dva puta povećane samo u poslednjih desetak dana. Svaki put kad im dođe šleper, druga je cena, navode nam.

Međutim, to je tek deo problema – stovarišta ogreva su poluprazna, jer sve što stigne odmah se isporučuje kupcima. Kako nam kažu na jednom stvorištu u Zapadnoj Srbiji, oni moraju da pišu liste – kao devedesetih kada se čekalo na red za robu.

– Nemamo peleta i moramo da pravimo liste čekanja. Ljudi se upisuju, pa onda kako koji kamion dođe, gledamo ko je na listi prioriteta. Pitanje je kada će pojedini da dobiju ogrev – navodi S. I. za naš portal, radnik ovog stvorišta.

Kako nam navodi, vlasnik kompanije je radnicima sugerisao da ne prodaju sve po svaku cenu i da poštuju kupce koji su se prvi javili za porudžbinu.

– Podseća me na devedesete. Nestašica je i pišemo na liste kome šta treba – opisuje nam on situaciju.

Tako, za samo mesec dana cena peleta skočila je za 30 odsto, tona košta oko 260 evra. Mada, kako kaže naš sagovornik paleta peleta sad ide i za 32.000 dinara, a do samo pre nekoliko dana bila je 28.000. Kubik ogrevnog drveta skuplji je 500 do 1.000 dinara.

Kako smo se uverili na licu mesta, cena za jedan džak je sada 410 dinara.

Ovako se kretala cena: Prošle godine je paleta (od 70 džakova) koštala 22.900 dinara, ovde godine se na početku sezone popela na 24.900 da bi danas već koštala 28.000.

Pelet drva ogrev loženje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Naravno, cene se razlikuju od proizvođača do proizvođača, ali ovako je trenutno stanje na poznatom stovarištu na Zvezdari koje u ponudi ima “spačva” i “crown forest” pelet.

– Mi uzimamo pelet iz naših fabrika, ali se iznenadimo svaki put kada dođe šleper, jer bude druga cena. Ranije su se cene leti i zimi razlikovale, a sada su izjednačene – kažu nam iz stovarišta Jakovljević.

Slična situacija je i na stovarištima u Novom Sadu, gde se pelet prošle godine prodavao za 25.000 dinara, a sada potrošači treba da za istu količinu izdvoje 27.000 dinara.

I proizvođači i snabdevači saglasni su u oceni – pelet je najtraženiji i ovog oktobra je tražnja bar tri puta veća nego ranijih godina. Analize pokazuju da se na pelet greje više od 100.000 domaćinstava a interesovanje raste, što je podstaklo i trenutni rast cene.

Podsetimo, kako je pokazala analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), domaćinstva koja se ove zime budu grejala na gas i drva proći će najjeftinije, dok će najpapreniji trošak imati ona koja koriste grejna tela na struju i goriva za etažno grejanje, propan butan i lož ulje. Opširnije u našem posebnom tekstu. 

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(V.B.)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 22. oktobar

Read Next

ISKLJUČENJA STRUJE ZA SUBOTU, 23. OKTOBAR – Beograduživo.rs