• January 28, 2022

Na pijaci kilo boranije 500, kozji sir 1.000 dinara: “Stave maramu na glavu i kažu da su s planine” – Biznis Telegraf.rs

Od davnina je poznato da se domaći proizvod ceni van konkurencije, jer se smatra kvalitetnijim i ukusnijim od “industrijskog”, ali su neke cene ovih dana zaista otišle predaleko…

Pijaca, prodavačica, baka, baba, tezga

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ako obilazite beogradske pijace ovih dana, vrlo je moguće da ste se našli u sličnoj situaciji kao i neki naši sugrađani koji su svoja iskustva podelili na mreži ili sa bliskim prijateljima.

Naime, beogradske pijace su mesta gde možemo naći kvalitetnu, domaću hranu, raznih kategorija, ali i sve veće cene. Doduše, naravno da uvek ima izuzetaka i seljaka koji zaista prodaju svoje proizvode – po fer ceni, ali ima i onih kojima je primarna dobra zarada.

U proteklom periodu smo bili svedoci poskupljenja hrane na gotovo svim nivoima: od ulja i kafe, preko špageta, voća i povrća, pa do mesa, a isto tako smo vas informisali da je Srbija zabranila skok cene hleba.

Jednoj našoj čitateljki se nedavno desilo da na pijaci, na opštini Zvezdara, doživi ovakvo iskustvo: “Na samom ulazu u pijacu videla sam neke ženice kako prodaju kozji sir, kažu da je domaći, planinski, i traže 1.000 dinara za kilogram kozjeg. U momentu sam se zaprepastila, jer sam kozji sir do tada plaćaja maksimum 600 dinara. To je bio momenat kada sam se tek preselila u novi kraj, i pomislila sam Da li je moguće da se cene ovako razlikuju? – priča nam L.S. iz Beograda koja se sa periferije grada preselila na Zvezdaru.

Ipak, kako kaže, ima “zavidno iskustvo” u kupovini, dobro proučava cene, poznaje gradske pijace, te nije htela da se zaleće. “Nastavila sam dalje, i naišla na prodavnice s mlečnim proizvodima, unutar same pijace, i pitala i te trgovce za cene. Traže mi 500 dinara za kilogram kozjeg sira. Pitala sam ih U čemu je štos, misleći na to, kako prodavci na samom ulazu drže duplo veću cenu, kako im se isplati?”, dodaje naša sugrađanka.

Gospođo, evo šta neki rade. Kupe sir od nas, stave marame na glave i glume da su sa sela, i da prodaju pravi, planinski sir – to je bio odgovor koji je dobila.

Svakako, na stranu toga, svakako da ima pregršt poštenih trgovaca na domaćim pijacama, onih koji zaista prodaju svoje proizvode, bilo da su mlečni, ili je reč o povrću, voću i ostalim namirnicama.

Boranija s pijace

Printskrin: Privatna arhiva

Ipak, još jednog Beograđanina je neprijatno iznenadila cena boranije na novobeogradskoj pijaci, pre nekoliko dana. Naime, kako je naveo u postu upućenom jednoj FB stranici – za kilo boranije su mu tražili 500 dinara.

Prema aktuelnim cenama sa sajta Veletržnice Beograd, cena za kilo boranije je od 140 do 160 dinara, dok boranija puterica košta između 170 i 200 dinara. Cene su generalno porasle, a FAO je nedavno izneo podatke da je, recimo, cena biljnog ulja u oktobru dostigla “maksimum svih vremena”, od 9,6 odsto.

Takođe su naveli da su cene mlečnih proizvoda porasle su za 2,5 odsto, dok su cene mesa pojeftinile za 0,7 odsto, “što je treći mesečni pad”. Ipak, kilogram junetine je otišao na 900 do 1.000 dinara (but), dok je krmenadla s koskom 650, a bez koske 800 dinara.

Pišite nam u komentarima da li ste primetili slične cene za neke osnovne namirnice, i za koje. Takođe, možete nam slati fotografije i komentare na WhatsApp ili Viber na broj telefona 064/8939-257.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 11. novembar

Read Next

Portugalci kiksnuli u Irskoj, evo šta to znači za Srbiju pred bitku za Mundijal u Lisabonu