• February 28, 2024

Na ovom veštačkom ostrvu nikad ne živi više od 5 stanovnika, ali je to ipak kneževina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aleksandra Blažević

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na oko deset kilometara udaljenosti od britanske obale, u Severnom moru leži Raf Tauer, veštačko ostrvo, odnosno vojna platforma na kojoj se nalazi izmišljena država

Kneževina SIland, izmišljena država, nepostojeća država

Foto: Shutterstock

Kada je Velika Britanija tokom Drugog svetskog rata gradila platforme na moru za vojne potrebe, verovatno nije ni slutila da će tako, na neki način pomoći stvaranju Kneževine Silend.

Na oko deset kilometara udaljenosti od britanske obale, u Severnom moru leži Raf Tauer, veštačko ostrvo, odnosno vojna platforma na kojoj se nalazi izmišljena država.

Iako Kneževina Silend ima i svoju valutu i zastavu i grb, na međunarodnom nivou ona nije priznata, mada osnivač ove „države“ ipak smatra da su određene zemlje priznale kneževinu kao državu. Doduše, o tome ne postoje zvanični podaci, ali na osnovu određenih postupaka najpre Velike Britanije, a potom i Nemačke, nekadašnji major britanske vojske, koji je i osnovao ovu kneževinu, ipak veruje da su te zemlje priznale Kneževinu Silend kao nezavisnu državu.

Formiranje Kneževine Silend

Oo deset kilometara deli obalnu teritoriju Velike Britanije i platformu u Severnom moru, koja nosi naziv Raf Tauer. Budući da to nisu britanske teritorijalne vode, nekadašnji major britanske vojske, po imenu Pedi Rot Bejts je došao na ideju da jednostavno „zauzme“ to veštačko ostrvo.

Kneževina SIland, izmišljena država, nepostojeća država

Foto: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia

Zatim je sa članovima porodice 2. septembra 1967. godine jednostavno otišao na platformu, čija je površina oko 550 kvadratnih kilometara i proglasio se, ni manje ni više, nego Njegovim kraljevskim visočanstvom princom. Uz princa Roja, tu je i princeza Džoan od Silenda, njegova supruga, ali i njihovi sin i ćerka.

Kako ističe „Vikipedija“, na ovoj platformi je broj stanovnika do pet, a retko kada više.

Kneževina Silend, Severno more

Kneževina Silend. Ova „država“ izdala je Brimejeru pasoš na ime „Njegovo Visočanstvo princ Aleksis Romanov Dolgoruki“. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/Ryan Lackey from San Francisco, CA, US/FlickreviewR

Zapravo je na dan kada je njegovoj supruzi bio rođendan, Roj proglasio Kneževinu Silend, navedeno je na zvaničnom sajtu i tome su prisustvovali on, njegova supruga Džoan, sin Majkl i ćerka Penelope. Tada je simbolično podignuta i zastava kneževine, koja je je za tu priliku i dizajnirana.

Da sve bude još romantičnije, tom prilikom je svojoj supruzi dodelio i titulu.

Kneževina SIland, izmišljena država, nepostojeća država

Foto: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia

Sudbina Kneževine Silend

Od tada pa do danas je Kneževina Silend prošla kroz mnoge, ne tako lepe događaje. Nekoliko puta je bila otvarana vatra sa platforme, hapšen je Rojev sin, a dogodio se i požar 2006. godine, što je prouzrokovalo veliku materijalnu štetu, ali je kneževina istrajala.

Danas se smatra najpoznatijom mikronacijom na celom svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magični zalazak sunca u Posidiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

РТС 1 и последњег дана 2023. године најгледанији у Србији

Read Next

SUDAR AUTOBUSA I AUTOMOBILA NA AVALSKOM PUTU – Beograduživo.rs