Na koji način će ukidanje abortusa u SAD uticati na ostatak sveta? – WANNABE MAGAZINE

Već nekoliko dana unazad svet je prodrman činjenicom da postoji mogućnost ukidanja abrtusa u SAD. Ovo se, međutim, ne dešava preko noći. Imam osećaj da napravimo tri koraka napred, ali da se za pet vratimo unazad. Savremeni čovek koji je dovoljno edukovan i osećajan zna da ukidanje abortusa ne znači manje abortusa, ali Vrhovni sud SAD smatra da je njihovo da odlučuju o telima žena, o tome šta one mogu ili ne mogu da učine sa svojim matericama.

Vrhovni sud SAD sada je ispunjen ekstremnim desničarima, tradicionalistima i konzervativcima koji se trenutno bave slučajem Roe protiv Wade iz 1973. čija je presuda bila revolucionarna. Podsetimo se da je ljude na ovim pozicijama imenovao bivši predsednik SAD, Donald Trump, o kome, verujem, ne mora mnogo da se priča. Zašto uopšte razmatraju slučaj iz 1973? To je dobro pitanje. Slučaj Roe protiv Wade je bio revolucinaran upravo zato što je zbog njega u državi Misisipi abortus postao legalan, ali Vrhovni sud želi da promeni ovaj zakon.

Ovaj slučaj je u svojoj srži sadržao ono za šta su se žene borile sedamdesetih godina prošlog veka, onda kada su palile brushaltere i kada su neprestano šetale ulicama i zahtevale da im se omoguće osnovna ljudska prava. Jedno od tih osnovnih ljudskih prava je pravo na autonomiju sopstvenog tela.

U SAD ne postoji nijedan zakon koji nalaže ili zabranjuje muškarcima da rade šta žele sa svojim telom, dakle – imaju potpunu autonomiju nad svojim telom. Za žene je to, međutim, drugačije. Možda vam je čudno što su sada ulice u svim američkim državama pune protestanata koji traže da se abortus proglasi ilegalnim, ali ovako nešto je bilo neminovno onog momenta kada je Trumpova administracija počela da ohrabruje ultra desničare i ljude koje (pokušaćemo da ne vređamo) ne zanima ništa osim njihove zadnjice.

Na koji način će obaranje zakona u Misisipiju uticati na ostale države Amerike?

Kada je presuda doneta, te 1973. godine, legalizovanje abortusa bilo je velika pobeda za feministički pokret. Nakon što je usvojen zakon o legalnom abortusu, mnoge druge države su sledile Misisipi i, takođe, usvojile pomenuti zakon. Ovaj zakon nalaže da je potpuno legalno abortirati u prvih 24 do 28 nedelja. Sprovedena studija Guttmacher instituta otkrila je da, ako dođe do obaranja presude Roe protiv Wade i simultano dođe do poništavanja zakona o leglanom abortusu – smatra se da će 26 zemalja slediti primer Misisipija, isto kao i sedemdesetih, i ukinuti abortus i u svojim državama.

Na koji način će ukidanje abortusa uticati na žene u SAD?

Možemo samo da zamislimo koliko su žene u SAD prestravljene. Nadrealno je da u 2022. godini ponovo moramo da se borimo za prava koja su dobile još sedamdesetih, a o tome koliko je nehumano i ponižavajuće što se žene nalaze u ovakvoj situaciji je nemoguće uopšte govoriti. Ukidanje abortusa ne znači da abortusa neće biti, već da zdravstvena nega i zaštita neće biti omogućena državljankama SAD i da će morati da preduzimaju nehumane poteze, jednako nehumane kao i obaranje zakona o legalnom abortusu, kako bi otišle i abortirale dete koje, naposletku, ne žele.

Ukidanje abortusa će žene dovoditi do toga da traže pomoć u drugim, najbljižim državama, koje možda, u jednom momentu neće više ni biti. Na udaru će biti žene koje ne mogu to sebi da priušte, Latinoamerikanke, Afroamerikanke i azijske Amerikanke, kao i migrantkinje. Ono što je strašno je što je The Economist objavio da je velika većina građana SAD, zapravo, za to da ovaj zakon ostane na snazi.

Na koji će način ukidanje abortusa u SAD da utiče na ostatak sveta?

Davno smo već otkrili da American dream ne postoji, da je svaka ideja o demokratiji u Americi pala u vodu i da je komično uopšte pominjati demokratiju kao takvu u istom kontekstu sa ovom zemljom. Prošle godine bili smo svedoci pokušaja ukidanja abortusa u Poljskoj, videli smo kako izgleda kada se nacija digne na noge i počne da štiti svoje građanke. Ono što nismo videli je kako dolazi do ženske revolucije, a ako se ultradesničari i tradicionalisti, muškarci sa kompleksom boga odluče da zabadaju nos u naše vagine, mislim da je jasno da nam predstoji borba u kojoj moramo da istrajemo.

Naslovna fotografija: instagram.com/chnge

Milica Antić

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Đoković: Razumem Zvereva, ali igrači tu ne mogu ništa – Sportklub

Read Next

Šta je visoko funkcionalna depresija i kako da prepoznate njene simptome? – WANNABE MAGAZINE