Momenti mode koje je inspirisalo odevanje Marie-Antoinette

Niko u istoriji mode nije dosegao nivo grandiozne ekscentričnosti više od nesrećne kraljice Francuske, Marie-Antoinette. Njen uticaj na današnje modne dizajnere i revije se ne može osporiti, a može se primetiti sve od Rihannine Fenty x Puma saradnje 2017. godine, pa do Moschinove kolekcije za jesen/zimu 2022. godine koju je dizajnirao Jeremy Scott.

Čak i nakon 229 godina od njene tragične smrti, uticaj Marie-Antoinette je ugrađen u našu popularnu kulturu i opstaje sve do danas, naročito u domenu mode. Avangardni film iz 2006. godine po imenu Marie Antoinette, koji je režirala Sofia Cappola, daje nam pogled iza kulisa – kako je izgledao život vladarke, pre nego što je ugašen pogubljenjem, i to na veoma grandiozan način, prikazujući nam njene neprevaziđene, ogromne rokoko haljine, koje i danas inspirišu mlade generacije dizajnera.

Postoji nešto tako užasno primamljivo i zabavno u raskošnom životnom stilu i načinu oblačenja Marie-Antoinette koji nas sve privlači. Zahvaljujući modi i “kraljevskim” lookovima koji se pojavljuju na modnim pistama, izgleda da se imidž frivolne kraljice promenio od nečega što bi se moglo nazvati samougađajuća pohlepa do ekscentričnog, modernog izgleda.

Marie-Antoinette haljine kroz oči Vivienne Westwood – 1995.

Vreme je da se malo vratimo u prošlost. Nema boljeg načina da se analizira razvoj nekog trenda, nego da se zađe u njegove moderne početke. Vivienne Westwood je za svoju kolekciju jesen/zima 1995. napravila reviju koju je nazvala “Vive La Cocotte”. Ovo je bila jedna od retkih kolekcija koja je zaista uspostavila ravnotežu između starog i novog. Istorijske siluete spojile su se sa savremenim načinom odevanja, a kolekcija je, naravno, bila inspirisana Francuskom i njenom istorijom.

Lookovi iz ove kolekcije predstavljali su blistavu sliku francuskih žena iz visokog društva 17. i 18. veka. Znamenita kolekcija Westwoodove dokazala je da ona može da se bavi višestrukim estetikama, od hardcore panka do glamurozne francuske istorije.

Pročitajte i ovo: Modna revolucija Vivienne Westwood i njenih korseta

Christian Dior Haute Couture 2000.

Ova modna revija pristigla je u svet mode svega šest meseci nakon kontroverzne “Hobo couture” (eng. hobo – beskućnik) revije koju je priredio John Galliano za Dior, a otvorena je otmenim venčanjem. Galliano je koristio pistu kao platformu za istraživanje seksa i fetišizma.

Prepustio se i svojoj ljubavi prema kostimu; nakon “svadbene žurke”, niz modnu pistu su se prošetali likovi kao što je klasična francuska sluškinja, krvava Marie-Antoinette, sadistički sveštenik, strašni klovn i mnoge druge “kreature”. Međutim, ovo nije bila obična igra oblačenja, pošto je odeća pokazivala izuzetnu izradu Diorovih petites mains komada.

Simone Rocha – jesen/zima 2018.

Sa svojim umetničkim senzibilitetom i navikom da prikazuje kolekcije u veličanstvenom, istorijskom okruženju, Simone Rocha je odlučila da se za ovu reviju osloni na raskoš. Njena protivteža bila je slika zakačena za zid njenog studija: portret Johna Constablea iz 1809 – mlade Mary Freer – devojke u jednostavnoj beloj pamučnoj aristokratskoj haljini.

Tako su napuhani rukavi iz 19. veka, razgolićena ramena i otvoreni dekoltei dospeli na Rochinu tablu za crtanje, ali je upravo i Maryn izraz lica dizajnerki mnogo toga govorio. Sa svojim iskrenim očima i svežom kožom, ona izgleda baš kao jedna od devojaka kraljevskog izgleda koje je Rocha postavila na svoju pistu.

Thom Browne proleće/leto 2020.

Thom Browne je pozvao ljubitelje mode da se “zaustave i pomirišu ruže”, sa revijom koja je stigla direktno iz vrtova Versaja. Dočaravanje čudnih i istovremeno divnih pejzaža je Browneova jača strana; stoga je cveće predstavljalo nadrealni obrt prave stvari, napravljene od klasičnog pamuka.

Dok su drugi dizajneri prešli na revije koje spojeno prikazuju muške i ženske kolekcije, Browne i dalje predstavlja svoju mušku i žensku odeću odvojeno, na “staromodan” način. Međutim, često su te dve kolekcije u međusobnoj korelaciji, kao što je bio slučaj ove sezone.

Očigledno je da su dizajneri u prošlosti bili inspirisani nesrećnom francuskom kraljicom, a isti slučaj je bio i sa Thomom Brownom. Revija inspirisana Marie-Antoinettom je takođe otvorila razgovor o rodu koji je bujao u svetu mode u poslednjih nekoliko godina, ali nije imala veliki društveni odjek, kao što se to očekivalo.

Christian Dior Haute Couture – proleće/leto 2012.

Moramo se ponovo vratiti na Dior. Ovo svakako nije poslednja Dior kolekcija koja je sadržala komade inspirisane francuskom kraljicom, što znači da brzom pretragom njihovih modnih revija možete doći do sličnih komada. Ipak, ovoga puta nije bio u pitanju dizajn Johna Galliana, već Billa Gayttena i njegovog tima. Inspiracija je jasna – krinolina i veoma uzak struk su direktna asocijacija na odevanje francuske kraljice i francusku modu koja je pratila njen život.

Moschino – jesen/zima 2020.

Čini se da je brend Moschino istinski kanalisao Marie-Antoinette kada je odlučio da ona bude inspiracija za njihovu novu reviju. Ova kolekcija bila je u potpunosti maksimalistička i luksuzna, što ne treba da nas začudi s obzirom na to da se radi o Moschinu.

Ne samo da su se odlučili za haljine inspirisane francuskom kraljicom, već su otišli korak dalje i dizajnirali haljinu u obliku torte, prema rečenici neka jedu kolače, koju kraljica zapravo nikada nije ni izgovorila.

Pročitajte i ovo: Kad se umetnost i moda spoje: Kultne kolaboracije

Naslovna fotografija: instagram.com/legalmentetrendy

Nenad Grubanoski

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

SP: Perišić srebrna u istorijskoj noći srpskog tekvondoa – Sportklub

Read Next

WANNABE DIGITAL AWARDS 2022 – NEW CULTURE: Glasaj za svoje omiljene influensere u čak 14 kategorija!