• February 27, 2024

Mirku Zurovcu pripala nagrada Nikola Milošević

Mirko Zurovac

Foto: Medija centar Beograd

Nagrada “Nikola Milošević” za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, pripala je Mirku Zurovcu za delo “Ontologija umetnosti”, u izdanju Službenog glasnika, saopštio je organizator Radio Beograd 2.

Žiri u sastavu Zoran Paunović, Una Popović i Milanko Govedarica je ocenio da se dvotomna studija filozofs Zurovca bavi bićem umetničkog dela u najpregnantnijem filozofskom smislu, kaže se u saopštenju.

“Ovo temeljno istraživanje predstavlja samu srž načina na koji se profesor Zurovac bavi estetikom i, moglo bi se reći, zaveštanje koje je svojim dugogodišnjim radom ostavio našoj filozofskoj i kulturnoj baštini“, kaže se u odluci.

Žiri je ocenio da je knjiga “napisana vrlo prijemčivim stilom i uprkos svojoj obimnosti i mnoštvu obrađenih autora i tema, lako se čita, i može poslužiti kao vredno štivo kako onima koji se tek upoznaju sa estetikom, tako i onima koji se njom dugo bave”.

Kako je navedeno, U najužem izboru za nagradu bile su i knjige Gorana Gavrića “Robokap i filmski dvojnici: filozofija i film” i Snežane Kalinić “Granice mogućeg i moguće granice u distopijskim dramama 20. veka”.

Nagrada “Nikola Milošević” biće uručena 9. februara na svečanosti na kojoj će Radio Beograd 2 obeležiti 66 godina postojanja, najavili su organizatori.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Šorter nastavlja da briljira regionalnim parketima: Nagrada za MVP-a januara ide u Split

Read Next

Street style autfiti sa Nedelje visoke mode o kojima i dalje razmišljamo