Connect with us

Vesti

Ministar Selaković uručio ugovore o finansiranju projekata

Published

on

Nikola Selaković

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjaNikola Selaković uručio je danas boračkim udruženjima i udruženjima za negovanje tradicija ugovore o finansiranju projekata.

U Skupštini Srbije danas je uručeno ukupno 85 ugovora boračkim udruženjima i udruženjima za negovanje tradicije. Javni poziv za podnošenje predloga projekata iz oblasti boračko-invalidske zaštite, čiji je cilj unapređenje socijalne uključenosti boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica palih boraca, kao i negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisalo je u oktobru 2023. godine.

Selaković je najavio da će se u narednoj godini ući u reviziju ovog sistema konkurisanja, jer kako je objasnio treba omogućiti konkurisanje i za stvari koje će biti u javnosti vidljive. Prema njegovim rečima to bi značilo da udruženja ili organizacije, mogu da konkurišu i ukoliko žele da podignu spomen-obeležje ili čak i za to ukoliko žele da organizuju studijska putovanja.

“Srbija je danas uspešnija i ozbiljnija zemlja, a to se vidi i kroz naše budžete, kroz naše javne finansije i uveren sam da ćemo moći u ovom vremenu pred nama više novca i sredstava da izdvajamo i za ove potrebe”, rekao je on.

Selaković je dodao i da je današnja dodela ugovora drugi po redu takav povod u ovoj kalendarskoj godini. “U rebalansu budžeta za ovu godinu uspeli smo da za 20 odsto uvećamo sredstva u odnosu na inicijalni budžet, a mogu da kažem da smo i u budžetu za narednu 2024. nastavili sa povećavanjem iznosa sredstava koja dodeljujemo organizacijama koje se javljaju na konkurse”, rekao je Selaković.

On je naveo i da u Srbiji sa današnjim danom ima preko 43.000 registrovanih boraca naglašavajući da je uveren da će ih brzo biti 45.000.

“U ovoj godini našim boračkim legitimacijama pridodali smo svojstvo kartica pogodnosti i u svakom kraju smo se trudili da imamo najmanje po jedno, a bilo je i više novih društveno-odgovornih kompanija, preduzeća, banaka, osiguravajućih društava koji su se pridružili onima koji su uz boračku legitimaciju počeli da daju ozbiljne pogodnosti”, rekao je Selaković.

Ministar je najavio da će se u januaru naredne godine nastaviti sa svečanim uručivanjem boračkih spomenica, ali i sa nastavkom brige o onima koji su, kako je kazao “znali za Srbiju da ratuju, neki od njih daju živote, neke delove tela i svoje zdravlje”.

Dodao je i da će resorno ministarstvo naredne godine preduzeti i čitav niz aktivnosti u cilju obeležavanja 25. godišnjice, kako je kazao “herojske odbrane otadžbine i stradanja našeg naroda u NATO agresiji 1999. godine”.

On je naglasio i da je u planu da se reformiše odlazak ratnih vojnih invalida na banjsku rehabilitaciju i lečenje, kako bi imali što veći obuhvat lica i da se ne bi dešavalo da svake godine odlaze jedni te isti ljudi.

(Telegraf.rs/D. N.)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas sunčano, a pljuskovi sa grmljavinom očekuju ove predele Srbije: Temperatura od 30 do 34°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Duvaće slab do umeren severni vetar

Vremenska prognoza, 20 stepeni, toplo Foto: Shutterstock

U Srbiji u ponedeljak sunčano vreme, ujutro uz pojavu pljuskova sa grmljavinom na krajnjem severu i jugu.

Posle podne i uveče na jugu i na zapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava pljuskova sa grmljavinom. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, u Vojvodini pojačan severoistočni.

Jutarnja temperatura od 18 do 22°C, maksimalna dnevna od 30°C na severu do 34°C na jugu i jugoistoku Srbije.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u ponedeljak sunčano, posle posle podne uz razvoj oblačnosti, a na širem području grada biće uslova za pljusak sa grmljavinom.

Duvaće slab do umeren severni vetar.

Jutarnja temperatura 20°C, maksimalna dnevna 32°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

110 godina od rođenja Save Vukosavljeva obeleženo koncertom u Zmajevu

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 2 min.

M. B.

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Zmajevačko kulturno leto“ simbolizuje duh zajedništva opštine Vrbas

Kulturno leto Zmajevo Foto: Opština Vrbas

Koncertom Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine, sinoć je u Zmajevu, u okviru 10. „Zmajevačkog kulturnog leta“ obeleženo 110 godina od rođenja Save Vukosavljeva, muzičkog pedagoga, aranžera, kompozitora i dirigenta, osnivača Velikog tamburaškog orkestra Radio Novog Sada. Koncertu su prisustvovali pokrajinska sekretarka za kulturu Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić.

Aleksićeva je istakla da „Zmajevačko kulturno leto“ simbolizuje duh zajedništva opštine Vrbas, i slaveći kulturu i umetnost snažno odražava posvećenost očuvanju i unapređenju lokalne tradicije.

„Ovaj festival je više od događaja. On je simbol našeg kulturnog bogatstva. Kultura je temelj identiteta jedne zajednice, a opština Vrbas je Evropa u malom. U našoj opštini složno žive 23 nacije, i Zmajevačko kulturno leto je svetionik koji afirmiše naše vrednosti. Zmajevačko kulturno leto je prilika da se setimo mirne, ali kreativne i istrajne snage naših predaka koju su nam ostavili u nasleđe kao inspiraciju za budućnost, i odamop očast toj tradiciji prenoseći je u amanet budućim generacijama. Svaka pesma, svaki ples, svaka umetnička predstava koju smo videli prethodnih dana, svaki stih koji ćemo zajedno otpevati večeras, odjekuje himnom našeg jedinstva i ponosa,“ rekla je Aleksić. Ona je istakla da je opština Vrbas u poslednje četiri godine uz podršku Pokrajinske vlade uložila blizu 1,2 milijarde dinara u razvoj kulture.

„Rekonstruisali smo ili trenutno obnavljamo sve domove kulture, stvarajući moderne i pristupačne prostore za sve naše građane. Trenutno se ovde, u Zmajevu, gde se održava ova manifestacija, odvijaju radovi na rekonstrukciji Doma kulture vredni 58,89 miliona dinara. Sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će posle 15 godina čekanja, Zmajevčani ubuduće moći da održavaju sve svoje manifestacije u ovom savremenom i prelepom prostoru.“

Takođe, sledeće godine, Vrbas će konačno dobiti pozorišnu dvoranu.

„Ispunićemo nade generacija stanovnika naše opštine koji su čekali trenutak kada će moći da uživaju u bogatstvu pozorišne umetnosti,“ rekla je Tijana Aleksić.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Vesti

Danas malo ugodnije, a u ovom delu dana očekuju se pljuskovi i grmljavinske oluje: Temperatura od 30 do 35°C

Published

on

By

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đorđe Đurić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biće uslova za nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima

Vremenska prognoza Foto: Telegraf

U Srbiji u nedelju svežije u odnosu na prethodne dane, ali i dalje toplo.

Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, u Vojvodini pojačan severoistočni.

Rano ujutro ponegde moguć pljusak sa grmljavinom, potom tokom dana u većini predela sunčano. Posle podne i uveče biće nestabilno, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Biće uslova za nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima.

Jutarnja temperatura od 18 do 24°C, maksimalna dnevna od 30°C na severu i zapadu do 35°C na jugu i jugoistoku Srbije.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu u nedelju rano ujutro na širem području grad moguć pljusak sa grmljavinom.

Tokom dana sunčano.

Kasnije posle podne i uveče biće nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za nepogode.

Jutarnja temperatura 24°C, maksimalna dnevna 30°C.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.