Minimalizam i jednostavnost u kupatilu – saveti i ideje

minimalizam-stil-kupatilo

Kupatilo je prostor koji treba da odiše mirnoćom i jednostavnošću. Danas nije strano da se ta prostorija uglavnom dizajnira u istom stilu kao i ostatak doma. Bilo da se radi o renoviranju ili o potpuno novom kupatilu, bitan preduslov za dobro osmišljen enterijer jeste da znate koji stil želite da upotrebite.

Ukoliko niste sigurni, a ne želite da se preterano upuštate u istraživanje, mi vam nudimo par korisnih saveta za dobar dizajn kupatila u minimalističkom stilu. Razmislite o potencijalnim mogućnostima koje vam ovaj stil nudi i prilgodite ga ostatku vašeg doma i svojim ličnim afinitetima.

Dobro organizujte raspored nameštaja

Često dimenzija samog kupatila nije toliko bitna, koliko mogućnost da se taj prostor iskoristi na najbolji mogući način. To se najbolje može postići dobrom organizacijom nameštaja u njemu. U minimalističkom stilu dozvoljen je kreativan nered, ali na minimalnom nivou, pri čemu je dobro da kod odabira nameštaja unapred znate kojeg će oblika on biti.

Jedan od naših predloga je da podelite kupatilo na dve zone – na zonu toaleta i zonu za kupanje. Ovim potezom ćete dati mogućnost za privatnost, ali i drugačiji i moderniji izgled prostora. Taj zid koji razdvaja prostor ne mora nužno biti zid, može biti samo pregrada u vidu neprovidnog stakla ili neki paravan od bambusovog drveta.

Trudite se da uvek postoji prostor između nameštaja, ali da je on u stalnoj vezi. U minimalizmu nije potrebno da gušite prostor nepotrebnim sadržajem. Standardni nameštaj u kupatilu poput lavaboa, kade ili Candy veš mašine, dovoljan je za normalno funkcionisanje, ali i da svojim dizajnom i bojama unese promenu.

kupatilo

Paleta boja u kupatilu

Estetika kupatila u minimalističkom stilu prati jednostavnu liniju, kako nameštaja, tako i paletu boja koje se koriste u enterijeru. Bela je predstavnik ovog stila i ukoliko je budete koristili nećete imati bojazni da ste nešto pogrešili. Odaje utisak čistoće i jednostavnosti.

Ukoliko želite da dizajn vašeg kupatila bude u nekoj nežnijoj nijansi, onda možete iskoristiti paletu pastelnih boja i uneti svežinu u ovaj prostor. Korišćenjem detalja ili u kombinaciji sa drvetom, kupatilo u svetlo roze, mint zelenoj ili svetlo plavoj nijansi, može i te kako da se lako integriše u ostatak kuće.

Tamne, svedene nijanse takođe mogu biti zanimljive ukoliko želite da vaše kupatilo izgleda elegantnije i efikasnije. Tamno siva, tamno braon ili crna boja sa akcentom na detaljima u njihovom kontrastu mogu se odlično uklopiti u enterijer samog prostora.

Dobro dizajnirani ormarići

Kada su u pitanju ormarići ili prostor za odlaganje stvari minimalizam koristi uglavnom elemente ravnih linija, svedenih oblika i još svedenijih materijala. Ukoliko vam kućni budžet dozvoljava, uvek je dobro investirati u ormariće rađene po meri. Ormarići su uglavnom od drveta, u njegovoj svetloj ili tamnijoj nijansi, lako uklopivi u svaki prostor.

Mogu biti raznih veličina i u boji koja odgovara vašim potrebama. Često se dešava da elementi za odlaganje stvari služe da sakriju sve moguće tehničke stvari, poput peškira, šminke i ostalih sitnica koje su potrebne u kupatilu. Pa tako i brend, poput Candy mašine za pranje i sušenje veša, može stajati iza pregrade ili u ormaru ne skrećući pažnju sa ostatka enterijera na sebe. Time se postiže efekat čistog i urednog kupatila, što je i suština minimalizma kao stila.

Detalji u kupatilu

Detalji čine sastavni deo koncepta u prostoru koji dizajnirate. Pojednostavljeni geometrijski oblici, prošarani svedenim linijama dovoljni su da razbiju monotoniju kupatila. Površine su uredne i glatke, ponegde i sa oblim ivicama, koje pružaju nameštaju da dođe do izražaja.

Elementi inspirisani prirodom takođe mogu dati određeni akcenat na prostor. Zanimljive kombinacije od kamena i pločica ili obloge od drvenih dasaka koje se spuštaju preko zida i prekrivaju deo poda, mogu dati mirnu atmosferu kupatilu i učiniti boravak u njemu prijatnijim.

Šamponi, četka za kupanje, sapuni, eterična ulja, mirišljave sveće ili neka manja biljka, česti su dekor u kupatilu. Oni nešto smeliji, usudiće se da postave stolicu kao detalj ili da dizajniraju otvorene police.

Ogledalo kao neizostavan deo enterijera

Nije tajna da ogledalo može vizuelno učiniti prostor većim, stoga je ono neizostavan detalj svakog kupatila. Najčešće se postavlja iznad umivaonika i nije bitna samo njegova funkcija, već i njegov oblik i veličinu koja se treba uklopiti u već osmišljen enterijer.

Nekada je u kupatilu postojalo jedno ogledalo, uglavnom oivičeno ormarićima ili je zasebno stajalo. Danas nije neobično da se mogu postaviti više ogledala. Najčešće je to kombinacija jednog velikog koje je primarno i par manjih pored njega ili dva ogledala iste veličine postavljena simetrično jedno pored drugog.

Na vama je da li ćete izabrati ogledalo preko celog zida, sa ili bez okvira, u kombinaciji sa svetlom ili bez njega. Odaberite oblik i površinu u vašem kupatilu koju će ono zauzimati. Ogledala bez okvira daju elegantniji izgled prostoru, dok ona okruglog oblika mogu delovati meko i najčešće se postavljaju kako bi unela malo živosti u kupatila sa svedenim dizajnom.

Admin

Read Previous

“Ko je ovde lud? Ispali od Manhajma, a izbacili Barselonu” – Sportklub

Read Next

Niko više neće maline i kupine zbog cene, u jogurt mešaju egzotično voće: Šta će biti s našim proizvođačima? – Biznis Telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *