Met Gala 2023 – Karl Lagerfeld: A Line of Beauty

Jesen nam ne donosi samo nove trendove, promenu garderobe i apdejtovane skincare rutine. To je vreme i kada se otkriva nova Met Gala tema, a za pripremanje jednog od najvećih događaja u svetu mode nikada nije kasno. Evo šta sve treba da znate o ovogodišnjoj Met Gali!

Očekujemo pregršt dizajnera i poznatih ličnosti koji će u Njujork doći sa različitih tački sveta, kako bi se okupili u Metropoliten muzeju umetnosti gde će pokazati svoje inovativne kreacije. Veliki broj ljudi se svake godine raduje upravo ovom događaju, jer je to životna prilika da se vide nesvakidašnje kreacije, koncepti i ideje.

Šta je Met Gala?

Verovatno ste već upoznati sa konceptom Met Gale, ali hajde da osvežimo pamćenje, jer se ne radi samo o poznatim ličnostima i pravljenju novih mimova. Met Gala predstavlja dobrotvorni događaj koji svake godine održava Anna Wintour, kako bi prikupila sredstva za Metropoliten muzej. Javne ličnosti i dizajneri se okupljaju na jednom mestu kako bi kreirali nezaboravne kombinacije u ime teme Met Gale.

Kad će Met Gala 2023 biti održana?

Ako ste već upoznati sa događanjima u svetu mode, onda vam je poznato da se Met Gala tradicionalno održava svake godine, prvog ponedeljka u maju. U skladu sa tradicijom, potvrđeno je da će biti održana prvog maja.

Koja je tema Met Gale 2023?

Met Gala će ove godine ispoštovati velikog dizajnera Karla Lagerfelda, koji je poznat po svojoj ulozi kreativnog direktora brenda Chanel, radu u brendu Chloé, kao i radu na svojoj modnoj kući. Lagerfeld je bio jedna od najuticajnijih ličnosti u svetu mode, tako da imamo velika očekivanja od izgleda i organizacije čitavog događaja.

Vogue je otkrio novu temu Met Gale 30. septembra 2022. godine tako što je na internetu podelio specijalan video u kom Pharell Williams, jedan od najpoznatijih brend ambasadora kuće Chanel, govori upravo o njoj.

Pročitajte i ovo: Balenciaga Lay’s chips torba – da li je moda zaista otišla predaleko?

Karl Lagerfeld kao tema Met Gala 2023.

Kao što je već poznato, ime Chanel ne može da se pomene bez imena Karl Lagerfeld. Svet ga je znao kao maestra iza Chanelove magije, koji je propratio neverovatne ideje Coco Chanel. Nije ni čudo što je Lagerfeld poslužio kao inspiracija za Met Galu, jer su njegove modne ilustracije služile mnogim modnim kućama poput Chloé, Jean Patou, Valentino i Balmain. Karl je prepoznat kao jedan od najmarljivijih i najambicioznijih dizajnera u industriji. Istovremeno je radio i u Fendiju, ali je do svoje smrti 2019. godine radio u Chanelu.

Zaostavština Karla Lagerfelda

Lagerfeld je iza sebe ostavio nasleđe koje će bez sumnje živeti još mnogo generacija. Upravo zbog toga je za Met Galu izabrana tema pod nazivom Karl Lagerfeld: A Line of Beauty. S obzirom na veliki značaj koji Karl nosi u svetu mode, bilo je pitanje vremena kada će se njegovo ime naći među inspiracijama za ovako veliki događaj, poput Met Gale.

Kontroverze oko Met Gale 2023.

Naravno, nijedan događaj ne može da prođe bez određenih kontroverzi, pa se to desilo i sa najavom nove Met Gale. Fanovi su preplavili drupštvene mreže izjavama u kojima jasno iskazuju da nisu previše srećni i oduševljeni novonajavljenom Met Galom.

Metropoliten muzej u Njujorku predstaviće oko 150 kreacija, uparenih sa originalnim crtežima Lagerfelda. Ipak, odluka da se čitav dogaćaj posveti njemu, koji je preminuo 2019. godine, izazvala je nepoželjne reakcije u javnosti, i to zbog različitih stvari koje je uradio i izjavio u žiži javnosti.

Godine 2009. Lagerfeld je izjavio da “niko ne želi da gleda oble žene”, što je, naravno, izazvalo lavinu negativnih komentara. Složićete se da nije prikladno u javnosti reći za Adele da je “previše debela” i da je Heidi Klum “previše teška”. Isto tako je tvrdio da Coco Chanel nije bila feministkinja jer “nije bila dovoljno ružna za to”.

Novu Met Galu propratili su i razgovori o optužbama Lagerfelda u vezi sa seksualnim zlostavljanjem. Neukusni komentari poput “ako ne želite da vam se pantalone spuste, nemojte postati model” i “postanite časna sestra, u manastirima će uvek biti mesta za vas” izazvale su burne reakcije, opravdano, tokom vrhunca #MeToo pokreta u SAD. Jedna od ličnosti koja je to prokomentarisala, bila je i Jameela Jamil:

Pročitajte i ovo: Modna revolucija Vivienne Westwood i njenih korseta

Jasno je zbog čega je tema nove Met Gale kod mnogih izazvala negativne reakcije i “gađenje”, ali teško da će se nešto promeniti, ako je organizacija događaja već počela. Jedina stvar koja ostaje je bojkot čitavog događaja, ali je pitanje da li će se i to desiti.

Naslovna fotografija: instagram.com/karllagerfeld_archive

Nenad Grubanoski

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Alegri: Ne bih ovo nazvao debaklom – Sportklub

Read Next

Petljasta punđa je prikladna za sve prilike – evo kako je napraviti