• January 23, 2022

Matić ostao dosledan: Ni ove godine nije stavio cvet maka na grudi

Srbin ponovo odbio da učestvuje u “Nedelji sećanja” na Ostrvu

Nemanja Matić

Foto: Printscreen/Sport klub

Na Ostrvu i na mečevima Premijer lige od ovog vikenda ponovo se nose “popiji”, bedževi u obliku cveta maka, simbol koji se koristi tokom “Nedelje sećanja” u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata.

Nošenjem cveta odaje se počast svim britanskim vojnicima koji su nastradali ne samo u Velikom ratu, već i u Drugom svetskom, zatim ratu u Koreji, na Foklandskim Ostrvama, ali i pripadnicima NATO snaga u Persijskom zalivu, na Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, Iraku, Avganistanu…

Sada već tradicionalno, jedan Srbin godinama odbija da učestvuje u toj akciji. Nemanja Matić već nekoliko sezona odbija da nosi “popi”, a sa tom praksom je nastavio tokom utakmice sa Totenhemom koja je odigrana ove subote.

Matić je ranije isticao da ne želi da oda počast ljudima koji su bombardovali njegovu zemlju i od 2018. godine, kada je saznao šta cvet maka zapravo predstavlja, odbija da nosi ovaj simbol na svom dresu.

– U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u konfliktima. Ipak, za mene je to samo podsećanje na napad koji sam osetio lično kao dečak, uplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, jer je tada moja država uništena tokom bombardovanja Srbije 1999. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osećam da mi nošenje cveta maka nije primereno – rekao je svojevremeno Nemanja Matić.

Video: Pogba glumio taksistu Matiću pa mu tražio potpisan dres

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 30. oktobar

Read Next

MENJA SE TRASA PREVOZA NA LINIJAMA 18 I 39 – Beograduživo.rs