Mali znaci da vam je potrebno malo više vremena za sebe – WANNABE MAGAZINE

Vreme za sebe je luksuz koji zaboravljamo sebi da priuštimo, jureći za svim ostalim stvarima koje pokušavamo da osvojimo i dosegnemo. Stalno se trudimo da postavimo prioritete, organizujemo se, unesemo red, napravimo raspored, jer tražimo sklad i ravnotežu. Međutim, ono što tražimo zahteva da sami sebi budemo prioritet, a mi kao da zaboravljamo šta to znači. Zar ne radimo najbolje za sebe kad sledimo svoje ambicije, postavljamo ciljeve, planiramo budućnost, zarađujemo i još nalazimo mesta i vremena za ljubav, prijatelje, rekreaciju? Da, svakako, ali kada ste poslednji put imali malo vremena samo za sebe, bez ikakvih zahteva i organizovanja i bez nekoga sa kim ćete se za to vreme družiti? Ovo su mali znaci upozorenja da vam je potrebno da više vremena provodite sa sobom. 

Ponekad se osećate se frustrirano, a nemate razlog 

Uvek postoji razlog za osećanja i stanja, samo ga možda niste svesni. Jedino registrujete da ste „naelektrisani“, spremni da reagujete na bilo kakvu provokaciju, da se uvredite, posvađate. Ili, ako ste skloni zadržavanju osećanja u sebi, primećujete svoje znake nervoze i frustracije koje samo vi poznajete – škrgućete zubima, sve vas svrbi, igra vam u stomaku… Kao da ste na ivici eksplozije koja nikako da se dogodi, ništa vam ne pruža olakšanje. To je siguran znak da treba da se pomerite od svih i da malo budete sami. Da, to uključuje i ukućane i voljene osobe. Možda vam je samo potrebno malo vremena da iskanališete uznemirujuću energiju koju ste nesvesno upili usput, da se oslobodite onoga što nije vaše, pa da ponovo postignete stabilnost. 

Uvučeni ste u tuđu dramu 

Vi ste osoba od poverenja, delujete umirujuće na svoje prijatelje i oni vam se rado obraćaju za savet i podršku. I osećate se dobro zbog toga. To je jedna stvar, ali upletenost u nečiju dramu je sasvim druga – ako vam vaša empatija ne dozvoljava da mirno spavate, jer ste zabrinuti zbog nečijih problema, time blokirate kruženje te energije koja vam omogućava da umirujuće utičete na druge. Vodite teške razgovore i ostajete zabrinuti, mračni i umorni – osećate da ste iscrpljeni i da vam je nivo energije totalno opao. Siguran znak da treba da se povučete. Ne možete pomoći drugima tako što ćete se saživeti sa njihovim problemima i „preuzeti“ ih, ali možete naškoditi sebi. Zadržite saosećanje i razumevanje, ali postavite granicu svog učešća – imajte vere da su drugi sposobni da rešavaju svoje probleme i da se regenerišu posle bolnih perioda kroz koje prolaze. 

Počinjete da jedete više nego što vam je potrebno 

Stres i anksioznost često znaju da izazovu „vučju“ glad i uvuku vas u krug popunjavanja emotivnih rupa hranom. Ako spadate u tu grupu „emotivnih izjelica“ ne dozvolite sebi da se ugojite, pa da tek onda nešto preduzmete. Ali, umesto da odmah sebi ograničite obroke, što telo doživljava kao surovost i nasilje u stanju uznemirenosti, pokušajte da se pozabavite svojim umom i emocijama. Izađite u dugu šetnju, sami. Boravite u prirodi, meditirajte, opuštajte se, primenjujte neku od brojnih raspoloživih duhovnih tehnika. Kad se uravnotežite iznutra, smanjiće se potreba da suviše jedete. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Da li ste se ikad zapitali zašto nas toliko ispunjava ceđenje bubuljica? Ovo je odgovor na to pitanje!

Read Next

Najbolji stajlinzi Meghan Markle koji nas inspirišu – WANNABE MAGAZINE