• January 19, 2022

Mali izgovori kojima mnogo škodite sebi

Svi mi pronalazimo razne izgovore kojima podržavamo nepovoljne ugovore sa svojom okolinom, pravimo kompromise sa sobom i nanosimo sebi štetu, koju ne uviđamo i čije posledice ne možemo da predvidimo. Ovo su najčešći mali izgovori kojima mnogo štetimo, pre svega, svom mentalnom zdravlju i ravnoteži. 

Vaši problemi su nevažni i smešni, u poređenju sa problemima koje imaju drugi 

Možda ste vaspitani i upućeni da nalazite utehu na taj način – ima drugih kojima je teže nego vama, pa zato ne traba da se žalite i kukate. Ta slika deluje istinito i ubedljivo, ali nosi opasnu poruku, koja narušava integritet, a to je poruka da vaša osećanja nisu važna, da vaši lični gubici i porazi nisu važni i da vas niko ne shvata ozbiljno. Ova poruka obezvređuje vaš unutrašnji doživljaj i vaša osećanja i zato je toksična. Možda vi nemate probleme koje ima neko drugi i koji su veći i strašniji, ali vama su vaši problemi najveći i ne treba da se ustručavate da tražite pomoć i rešenje i da se stidite što se teško nosite sa tako „neznatnim“ problemima. Vaša osećanja su validna i vi imate svako pravo da budete tužni, umorni, slomljeni, zbog stvari koje nekog drugog ne dotiču. 

Nemate vremena da se posvetite sebi, jer drugima treba toliko toga

Istina je da svi drugi mogu bez vas i da će se snaći i bez vaše pomoći, podrške i servisiranja. I istina je da verovatno niko ne ceni dovoljno vaše žrtvovanje i da bi više cenili ono što činite za njih, kad biste im postavili granice i odbili da im uvek budete na usluzi. Ali, lakše je brinuti o drugima, nego suočavati se sa svojim problemima i nezadovoljstvima i brinuti o sebi. Ako nemate vremena za sebe, od nečeg bežite i nalazite izgovore za to. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Pogledajte fotografije poznatih ličnosti koje se ne boje svog prirodnog izgleda bez šminke

Read Next

Košava ne popušta, nastavak hladnog i kišovitog vremena