Leto se zahuktava – Todorović otkriva da li nas čekaju ekstremne vrućine

Nedeljko Todorović je rekao, gostujući u Jutarnjem programu, da će već danas biti toplije nego juče.

“Leto se zahuktava. Prema meteorološkim procenama, mi smo već u letu, jun je letnji mesec, imali smo čak i u maju nekoliko dana, a i u junu 30-32 stepena, ali to su bile epizode. Sada će preovlađivati temperature oko 30 i više stepeni”, ukazuje Todorović.

Kiše će biti manje ove sedmice nego prethodne. Sutra će je biti na istoku i jugoistoku, a u četvrtak i petak, moguće je, u centralnoj Srbiji.

“Temperature će biti više, na severozapadu 32-33 stepena, u svakom slučaju tipično letnje vreme. Jun jeste letnji mesec, ali je po količini padavina najkišovitiji, ovaj jun ide ‘po receptu'”, napominje meteorolog.

Prema njegovim rečima, i sutra će jutro biti sveže, pogotovo u dolinama i nižim predelima brdsko-planinskog dela zemlje.

Beograd je, kaže, ujutru topliji uglavnom zbog efekta “toplotnog ostrva” – preko dana asfalt upije dosta toplote pa posle isijava.

Vreme za “hvatanje hladovine” 

Naveo je da će letnji meseci ove godine biti malo topliji od višedecenijskog proseka, za oko stepen-dva u proseku.

Prema Todorovićevim rečima, ovog leta ne bi trebalo da bude mnogo dana sa ekstremno visokim temperaturama, iznad 35 stepeni.

Tih dana je, kaže, oko pet u proseku, prošle godine su ih bila dva-tri. Ove godine se očekuje da ih bude sedam u proseku. 

Meteorolog je ukazao da je došlo vreme “da se držimo senke”.

“UV indeks je izračunata vrednost u odnosu na više faktora, a u tu formulu ulazi vrednost UV zračenja, koje je relativno slabo. Naravno, ne treba preterivati sa celodnevnim boravkom na suncu, bolje senka i hladovina, jer u senci ima efekta i polako se dobija boja i koža nije izložena zračenju i onom delu spektra zbog kog se gori, infracrvenom zračenju”, naglašava Todorović.

Kada je reč o UV zračenju, meteorolog kaže da je ono relativno slabo poslednje dve godine.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Admin

Read Previous

5 razloga zašto je Emily Ratajkowski naša omiljena IT devojka

Read Next

Lokateli i Ćiro pucali iz svih oružja, moćna Italija potkresala krila Švajcarcima i prošla u 2. krug