• December 3, 2023

Lavovima ne treba vrač, dovoljan je samo kapiten – Sportklub

Senegal je u osmini finala Svetskog prvenstva, a tamo ih je odveo kapiten Kalidu Kulibali.

Pre oko mesec i po dana, kada je počelo baš sitno da se broji do početka Svetskog prvenstva, gotovo svi su očekivali da u osmini finala iz Grupe A, uz Holandiju, vide Senegal. I Lavovi su ispoštovali tu prognozu.

Samo, što je tih 40-ak dana bilo sve, samo ne mirno za popularne Lavove i njihove navijače. Prvi šok, povredio se glavni igrač Sadio Mane. Ofanzivac Bajerna igrao je do tada u sjajnoj formi i očekivalo se da Mundijal u Kataru bude njegov.

A njega nema. Iako su ga prijavili i poveli. Ipak, ni vračevi nisu uspeli, Mane je otpao i pre prve utakmice. Premijera protiv Holandije drugi šok. Pobeda se nije očekivala, ali u toj utakmici Oranje nije dominiralo. Šta više, kako je utakmica odmicala delovalo je da su Lavovi bliži pobedi. A onda šok u 84. minutu i overa u nadoknadi.

Senegal je ostao bez bodova, a pritom i bez Kujatea. Pobeda nad Katarom se podrazumevala, ali je Ekvador uzeo bod Holandiji i imao prednost pred poslednjih 90 minuta.

Međutim, Lavovi su opravdali nadimak. A najveći među njima kapiten Kalidu Kulibali pokazao se kao pravi vođa. Čovek koji je zadužen za sopstveni gol u prethodnih 66 utakmica za nacionalni tim nije postigao gol. Ali je uradio to u najvažnijih 90 minuta tima u poslednjih 20 godina. I odveo Senegal tamo gde nije bio od Japana i Južne Koreje, kada smo se upoznali sa neverovatnim Lavovima.

Kao i mnogi senegalski reprezentativci rođen je i kalio se u Francuskoj. U Mecu je zaigrao seniorski fudbal. Zatim je rastao u Belgiji u Genku, a onda je punu afirmaciju stekao, na jednom od najtežih mesta. Pod Vezuvom, u domu Dijega Maradone – u Napulju. Imao je zadatak da na vatrenom jugu ostane u svakom trenutku pribran. Za osam godina koliko je proveo tamo Napoli je imao najbolje sezone još od velikog El Pibe de Oro.

Sada je u Čelsiju. Iako se mislilo da neće lako da se adaptira na znatno bržu Premijer ligu, pokazao je da nije slučajno tamo. Da voli da opovrgne one koji njega i njegove ekipe otpisuju pokazao je ove lepe večeri u Kataru. I samo čeka da ga Gordi Albion otpiše.

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

RADOVI NA ZVEZDARI I PALILULI – BROJNI POTROŠAČI BEZ VODE – Beograduživo.rs

Read Next

Rašford: Bili smo razočarani posle SAD, ali smo se vratili – Sportklub