Korak po korak iz zone komfora – vodič za menjanje života

Zona komfora vrlo često i nije tako komforna, već predstavlja ono na šta smo navikli. To je nešto što nam je već poznato i koliko god da je loše po nas, baš i ne želimo da je promenimo, zato što nas nesigurnost plaši više od zone komfora. Ali, i pored toga, vi imate svoje snove i zamisao kako vaš život treba da izgleda. Potrebna je hrabrost da promenite svoj život i nije svako u stanju da to učini. Zato vam svaka čast što želite da živite autentično.

Ali, kako uopšte izaći iz zone komfora, kako promeniti svoj život tako da budete orijentisani ka tome da ostvarite svoje snove? Imamo nekoliko saveta kako to da učinite, ali i pored svih saveta, moramo da napomenemo da je najveći deo razmišljanja i rada uvek na vama.

Refleksija

Bilo koja promena počinje refleksijom. Dakle, prvo morate postati svesni sopstvene realnosti, koji god segment života da je u pitanju. Možda radite posao koji vas ne interesuje, u vezi ste ali nemate iste ciljeve kao i vaš partner, imate probleme sa kojima se ne suočavate, već ih potiskujete. Prvi korak je uvek da se pogledate u ogledalo bez skrivanja i realno sagledate svoj život.

Pročitajte i ovo: Kako da zakoračite van zone udobnosti – i skočite

Onda odgonetnite čime ste zadovoljni, a čime niste. Da li je određeni problem rešiv i šta treba da promenite da biste bili zadovoljniji? To ne moraju biti velike promene ukoliko na njih trenutno niste spremni, ali radite na tome da budete zadovoljniji onim što imate. Možete zapisati kako zamišljate svoj život i kakav je sad. Cilj refleksije nije da postanete još nezadovoljniji, nego da smognete snage da nešto zaista i promenite.

Pomirenje

Sa čim uopšte imate da se mirite? Sa mnogo toga. Pre svega, da je vaš život takav kakav jeste i da njime niste zadovoljni. Nemojte kriviti sebe zbog toga, nemojte sebe žaliti, samo prihvatite da su stvari takve kakve jesu. Bitnije je ono šta ćete uraditi sa životom od onoga šta ste već uradili, zato što na prošlost baš i ne možete da utičete.

Takođe, morate se pomiriti sa tim da vaš život možda nikad neće izgledati sasvim onako kako ste zamišljali. Tu je problem sa idealizacijom i željama, u realnosti izgledaju sasvim drugačije. Zato budite realni, idite ka svojim ciljevima, ali bez romantizacije. 

I ono najvažnije, pomirite se sa tim da vas čeka jedan veoma težak proces. Jedna od najtežih stvari koju možete da uradite u svom životu jeste da ga promenite. Svi smo toliko uljuljkani u svakodnevicu da nam je teško da uvedemo nešto drugačije. Neće biti nimalo teško, zato je važno da nađete svoje zašto. To zašto će vas držati i onda kada ste na korak od odustajanja.

Akcija

Akcija je, naravno, logičan korak. Nikad se ništa neće promeniti ako se ne odlučite na to da promenite nešto u svom životu. Nažalost, ne postoji konkretan vodič šta treba da uradite da biste se osećali bolje. Ne postoji recept, postoji slušanje sebe, intuicija. Vrlo verovatno već veoma dobro znate šta treba da učinite da biste bili zadovoljniji svojim životom. Neodlučni ste da to uradite, da date otkaz, da raskinete vezu, da se razvedete, da otputujete u inostranstvo… To može biti toliko toga.

Pročitajte i ovo: Ne postoji sigurnost – već samo ono što vam je poznato

Suština ostaje ista, vaš život će biti isti dok god birate iste okolnosti. Ali, ako vam nije jasno koji je vaš sledeći korak, to znači da vam je potrebno da se udaljite od cele situacije, pronađete svoj mir, da biste mogli da oslušnete sopstvene misli. Čitava promena života se i svodi na slušanje sebe i praćenje svog puta, šta god drugi rekli i uprkos tome što je teško.

Naslovna fotografija: instagram.com/comely.way

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Razumevanje rodnog identiteta, pola i privlačnosti

Read Next

“Neko je pominjao Kampaca u Partizanu? Bože sačuvaj, naučna fantastika”: Obradović se otvorio posle Armanija