Koji luksuzni brendovi su izbacili životinjsko krzno iz upotrebe? – WANNABE MAGAZINE

Danas se sve više brendova okreće ka etičkoj proizvodnji, a to podrazumeva proizvodnju bez korišćenja životinjskog krzna i bez testiranja na životinjama. Ovo jeste veliki napredak u masovnoj proizvodnji koja za jedini cilj ima zaradu, bez biranja na koji način do nje dolazi.

Sa druge strane, ne možemo da ne primetimo da veliki brendovi i dalje koriste jeftinu radnu snagu “zemalja trećeg sveta”, tako da baš ne možemo reći da je proizvodnja cruelty-free. Takođe, materijali koji se koriste umesto životinjskog krzna, iako su etički ispravni, nisu baš ekološki, jer se u zamenu za njih koristi poliester, koji se pretvara u mirkoplastiku koja zagađuje okeane.

No, ne možemo da ne pohvalimo velike brendove koji su počeli da menjaju svoje načine proizvodnje, jer to ukazuje na napredak. Ipak, koliko možemo da utičemo na to da moda zaista postane održiva u svakom smislu?

Verovali ili ne, izbacivanje životinjskog krzna je počelo još 1994. godine, kada je bilo mnogo manje priče o etičkoj proizvodnji. Calvin Klein je prvi brend koji je to učinio nakon protesta aktivista za prava životinja.

Sledeći veliki brend koji se odlučio na isti korak je Stella McCartney. Ova dizajnerka je 2001. godine obećala da se u proizvodinji odeće, torbica i obuće više neće koristiti ništa što potiče od životinja – ni krzno ni koža.

Pet godina kasnije isti korak je učinio Ralph Lauren, započevši proizvodnju koja je mnogo više etička. Iako, kada pričamo o masovnoj proizvodnji u bilo kojoj industriji, nikada ne možemo biti sasvim etični.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Kako kratka kosa oblikuje identitet kod žena – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Prolećni dan u Srbiji, temperatura i do 18 stepeni