• November 29, 2023

Koje su prednosti svakodnevnog vođenja dnevnika – WANNABE MAGAZINE

Svi smo mi kao deca pisali ili pokušali da pišemo svoje svakodnevne misli u dnevnik, jer su to činile devojke u filmovima ranih dvehiljditih koje su bile naši idoli. Ipak, retko ko je ostao disciplinovan i nastavio to da čini, a dnevnici su nam brzo ostali polupopunjena uspomena iz detinjstva, koja brižljivo stoji na nekoj od polica u stanu naših roditelja. Ipak, vođenje dnevnika, ukoliko to radite posvećeno i sa iskrenom željom i potrebom, može biti veoma korisno po vaš život. U nastavku teksta nabrajamo vam šest prednosti koje vam sa sobom donosi svakodnevno vođenje dnevnika.

Pisanjem čuvamo svoju prošlost

Svi smo svesni činjenice da mnogo toga zaboravljamo, a u stvari koje zaboravljamo zbrajaju se i emocije. Kada neko vreme prođe i mi počnemo da se osećamo drugačije, zaboravljamo na mnoge situacije kroz koje smo prošli, ali isto tako i na mnoge emocije koje smo tada osećali. Ipak, pisanjem čuvamo svoja trenutna osećanja i beležimo trenutke koje smo proživeli, i kojima kasnije možemo da se vratimo. Nekada ćemo im se vratiti sa nostalgijom, nekada će nam izazvati osmeh na licu, a nekada će nas verovatno i iznenaditi – jer će nam se činiti da posmatramo neki potpuno drugi život, a ne svoj. Čuvanje svoje prošlosti važan je deo naše budućnosti, jer onda kada dobro poznajemo sebe i pratimo svoj životni put, garantujemo sebi i lepe dane koji predstoje.

Pisanjem regulišemo svoje emocije

Ukoliko niste znali, svoje emocije ćete najbolje razumeti onda kada ih izgovorite, ili napišete. U trenutku u kojem pokušavate da sročite svoje misli i osećanja u reči, vi ćete ih bolje razumeti i zapravo “razmrsiti”. Pokušavanjem da izgovorite ono što mislite, vi zapravo filtrirate svoje misli – a filtriranjem one postaju jasnije. Takođe, pisanjem iz sebe izbacujete emocije, i one pozitivne, ali i one negativne, frustrirajuće – kojima je jednostavno potrebno da izađu. Nisu sa razlogom najbolje pesme one ljubavne i emotivne, i zato, slobodno prenesite srce na papir.

Pisanjem utičemo na planiranje svoje budućnosti

Kada pišemo dnevnik, mi uz prepričavanje svakodnevnih događaja u njega možemo uneti i svoje želje, aspiracije i planove za budućnost. Možemo postaviti sebi ciljeve ka kojima želimo da idemo, a zatim ćemo pisanjem svakodnevnih dešavanja tačno ispratiti svoj put ka pomenutim, zacrtanim ciljevima. Svaki korak koji napravimo korak je ka našoj budućnosti, a kada pažljivo pratimo svaki svoj korak – naša budućnost je sigurnije zacrtana.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Dok čekate drugu sezonu Netflixovog Bridgertona, ovo su serije i filmovi koje treba da pogledate – WANNABE MAGAZINE

Read Next

One Hit Wonders: Izvođači koji su imali samo jedan planetarni hit, pa nestali sa scene – WANNABE MAGAZINE