• December 4, 2023

Koje su beneficije istezanja rano ujutru? – WANNABE MAGAZINE

Sigurno ste primetili jutarnji momenat kada vaš ljubimac ustane i počne da se proteže. Osim što izgledaju preslatko kada to rade, životinje znaju da će im istezanje pomoći da se osećaju bolje, jer će ih napustiti pritisak između pršljenova koji im se stvara u toku spavanja.

Mogli bismo da naučimo nešto od naših ljubimaca i da počnemo i sami da se istežemo kada ustanemo ujutru. Bilo da to radimo u krevetu ili na prostirci za jogu – svi bi trebalo da se istežemo kada ustanemo. Jutarnja ukočenost zbog spavanja i tromost mišića može nestati u samo nekoliko poza.

Jasno je da je došlo do ukočenosti jer smo 8 sati bili u ležećem položaju i spavali, tako da je istezanje nekako logičan sled događaja. Međutim, nemamo vremena da baš uvek to odradimo kad ustanemo, jer svi biramo da spavamo duže. Ali, evo zašto bi to trebalo da promenimo i koje su to beneficije istezanja rano ujutru.

Istezanje, u suštini, izdužuje mišiće nakon što smo određeno vreme proveli, a da ih ne koristimo. Pri istezanju se oslobađamo tenzije u mišićima i između kostiju, a ta tenzija se nakuplja u toku spavanja. Istezanje rano ujutru, takođe, aktivira parasimpatički nervni sistem i oslobađa endorfin zbog čega ćete se razbuditi i osećati lakše. Istezanje rano ujutru će vas pripremiti za početak dana i lakše ćete funkcionisati.

Kada se istežemo, ubrzavamo protok krvi kroz telo, što, takođe, čini da se brže i efikasnije razbudimo. Samo malo pomeranja karlice pri ustajanju iz kreveta učiniće da se vaši udovi probude i bez kofeina. Posle istezanja ćete se osećati svežije, lakše i ornije da započnete dan.

Ono što je još bitnije, buđenje mišića prilikom istezanja vam može pomoći da nastavite dan, možda, i uz trening ili šetanje do posla. Ali, na koji način vam istezanje u tome pomaže? Tako što ćete probuditi mišiće pre nego što ih, zapravo, aktivirate – vi ćete se postarati da ne dođe ni do kakvih povreda u toku treniranja, jer će vaši mišići biti spremni.

Istezanje, takođe, poboljšava držanje – što je posebno bitno ako se bavite poslom koji podrazumeva da sedite 8h za stolom. U tom slučaju, istezanje je obavezno, jer će vaši mišići, ali i vaše kosti, na taj način biti mnogo zdravije. Ako satima sedite, potrebno je da se, takođe, dva puta u toku radnog vreme istegnete. Pri radu za računarom, naši mišići se uspavljuju, ukoče se u jednom položaju, zbog čega se stvara pritisak i onda kada nismo, nužno, u krevetu.

Baš kao što se preporučuje istezanje pre treninga, preporučuje se i istezanje posle treninga. Na taj način ćete se osloboditi tenzije koja se stvorila njihovom kontrakcijom i spremićete ih da ostatak dana provedu relaksirani. Kada ustanete, oslonite se na krevet i istegnite donji deo leđa, ili prosto odvojite 15 minuta pre nego što skuvate kafu i radite jogu.

Joga je sjajan izbor za jutarnju aktivaciju mišića. Samo ponavljanjem nekoliko ciklusa pozdrava suncu, vašim telom će prostrujati krv, zatim će se svi mišići probuditi, a i zglobovi i prevoji će vam biti zahvalni. U toku pozdrava suncu, pokrenućete upravo mišiće koji se najviše uspavljuju i atrofiraju u toku dana. To su mišići oko karlice i u predelu donjeg dela leđa. To se dešava, upravo, zbog sedenja, ali ne brinite, ova mala razlika u stilu života može vam pomoći u tome da se otarasite svakog vida tenzije koja se stvara u vašem telu.

Naslovna fotografija: instagram.com/caleyalyssa

Milica Antić

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Ljubavni horoskop za jun 2022. – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Nezaslužen poraz Srbije: Haland rastužio Piksija na startu LN, da li su Orlovi oštećeni za penal?