• November 28, 2023

Ko nije propisno obučen za volanom, možda će morati da plati paprenu kaznu

Vozači koji ulicama i putevima Velike Britanije budu vozili u širokim farmerkama, dugoj suknji ili haljini, ili koji pogrešno izaberu obuću, rizikuju kaznu od 5.000 funti ako ih zaustavi policija…

Žena, vožnja, kola

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li su krenuli samo do prodavnice ili na duže putovanje, vozači u Velikoj Britaniji će morati dobro da razmisle o tome šta će da obuku i obuju pre nego što sednu za volan. U slučaju da ih zaustavi policija, to može skupo da ih košta. I ne samo da će platiti novčanu kaznu, već će dobiti i kaznene poene.

Ukoliko saobraćajni policajac utvrdi da vozač nije odeven u skladu sa propisima, na licu mesta će mu naplatiti kaznu od 100 funti i dodeliti 3 kaznena poena. Ako spor dođe do suda, maksimalna kazna može da dostigne iznos od čak 5.000 funti i 9 kaznenih poena. U nekim slučajevim je čak predviđeno i oduzimanje vozačke dozvole.

Naime, pravilo 97 Kodeksa o autoputevima vozačima nalaže sledeće: “Odeća i obuća koju odlučite da nosite dok vozite, ne smeju vas sprečavati da pravilno koristite komande za upravljanje automobilom”.

Pedale, Kocnica, Gas

Foto: Pixabay.com

Na vrhu “crne liste” našle su se duge suknje i haljine, jer mogu bi se zapletu oko pedala i onemoguće bezbedno upravljanje vozilom. A isto važi i za vrlo široke farmerke, piše LADbible.

Što se obuće tiče, štikle ne dolaze u obzir. Previše udaljavaju stopalo od pedala, da bi u njima moglo bezbedno da se upravlja automobilom. Zato bi najbolje bilo u kolima držati rezervni par cipela sa odgovarajućom visinom potpetice.

vožnja, žena vozač, štikle, rokabili

Foto: Pixabay

Japanke i papuče su takođe zabranjene, a zakon kaže da je svaka cipela sa đonom debljine manje od 10 milimetara nebezbedna i da se zbog toga njeno nošenje kažnjava novčanom kaznom. Sa druge strane, i čizme sa debelim đonom utiču na bezbednu vožnju i takođe se smatraju opasnima, prenosi RTS.

Osim obuće, na spisku su se našle i naočare za sunce koje ne smeju biti previše zatamnjene, dok njihov okvir mora da bude dovoljno širok da ne zaklanja periferni vid vozača.

vožnja, žena vozač, štikle, rokabili

Foto: Pixabay

Dakle, pre nego što odlučite da automobilom obiđete Veliku Britaniju, dobro razmislite šta ćete da obučete i obujete, i pridržavajte se pravila, jer vam to može uštedeti dosta novca.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Niste prihvatili nova pravila? WhatsApp se opet predomislio – evo šta sada možete da očekujete!

Read Next

Sloba Radanović održao prvi nastup nakon pauze, ali sve je ostalo u drugom planu zbog njegove Jelene