• November 29, 2023

KO MOŽE DA VRŠI OTKUP ZLATA – PREDVIĐENE VISOKE KAZNE – Beograduživo.rs

Od sredine maja doneta su nova pravila po pitanju otkupa zlata i dragocenosti i prema tim pravilima ovim poslom neće moći da se bavi bilo ko, kao što je do sada bio slučaj.

Svi koji budu želeli da se bave otkupom zlata moraće da se registruju u APR-u, što znači da time neće moći da se bave menjači deviza prema prijavljenoj delatnosti. Takođe, potrebno je registrovati se u Direkciji za mere i dragocene metale, gde se dobija sertifikat za bavljenje otkupom zlata i nakita. Objekti u kojima se obavlja otkup moraće vidno biti označeni za tu delatnost.

Građani koji prodaju lomljeno zlato ili zlato iz privatnog vlasništva dobiće list u kojem moraju da stoje određeni podaci koje definiše zakon. Resorno ministarstvo će na ovaj način znati koliki je promet zlata koje je bilo u privatnom vlasništvu.

Za one koji ne dobiju dozvolu da se bave otkupom predviđene su visoke kazne, a kontrolu će vršiti Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine. Predviđene kazne za rad bez dozvole su dva miliona dinara za privredna društva, do 150.000 dinara za ovlašćena lica i od 50.000 do 500.000 za preduzetnike.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

“Molim navijače za strpljenje”: Ostoja Mijailović o dolasku Obradovića, zagolicao je maštu Grobara

Read Next

Kopa Amerika: Venecuela do boda u nadoknadi – Sportklub