Ko je Manic Pixie Dream Girl karakter u filmovima, serijama i knjigama, i koja je njena uloga? – WANNABE MAGAZINE

Da li ste do sada čuli za termin “manic pixie dream girl”? Kako bih sebi malo olakšala pisanje, a vama razumevanje, u daljem tekstu skratićemo ga u jednostavno MPDG. U suštini, MPDG pojam vezuje se za ženske likove u literaturi ili kinematografiji – i predstavlja devojku koja deluje neverovatno zanimljvo, nije kao nijedan drugi ženski lik na koji ste do tada naišli, egzotična je i misteriozna, ali zapravo – njena jedina funkcija je da pokrene i promeni muškog protagonistu uz kog je kreirana. MPDG devojka je ekscentrična, prelepa, tajnovita, ona je savršena devojka iz komšiluka, ali i seksi devojka koju svi žele, nedostižna je a ipak, zaljubljuje se u glavnog muškog lika koji uopšte ni po čemu ne mora biti poseban. Ona među svim muškarcima bira baš njega, i za svoju misiju uzima to da promeni njegov jednoličan i nesrećan život. Najčešće, uz to što je devojka koja će vas zaludeti i iznenaditi, ona je najčešće i neizlečivo bolesna, i onda kada napusti ovaj svet, za sobom će ostaviti jednog preporođenog muškarca. Ona je, najjednostavnije rečeno, napisana u potpunosti iz muške perspektive.

Claire iz filma “Elizabethtown” i nastanak pojma MPDG

Pojam MPDG nastao je inspirisan likom Claire iz ne toliko poznatog filma iz 2005. godine, pod nazivom “Elizabethtown”. Radnja ovog filma prati Orlanda Blooma, koji igra Drewa Baylora, muškarca kojem se upravo srušio ceo život. U istom trenutku, dobio je otkaz nakon fijaska koji je napravio na prestižnom poslu, ostavila ga je dugugodišnja devojka i preminuo mu je otac kojeg dugo nije video. Dakle, sve je u njegovom životu crno – što znači da je pravo vreme da se u njegovom životu pojavi žena koja će to da promeni. Tu na scenu nastupa Kirsten kao Claire, vesela stjuardesa sa neverovatno pozitivnim pogledom na život, koja od samog starta posvećuje pažnju njemu, iako je on za nju još jedan potpuni stranac u letu za Elizabethtown. Ona izgovara veoma poznatu rečenicu I’m impossible to forgetbut I’m hard to remember”, i to je možda veoma dobar opis jedne MPDG devojke. Claire pokazuje Drewu da je život mnogo više od onoga što je on mislio, ali mi zapravo veoma malo saznajemo o njoj samoj, van relacije sa njim.

Sara iz filma “Sweet November” – mali pomak u MPDG konceptu

Sledeća MPDG devojka o kojoj ću pisati je Sara iz filma “Sweet November”, u kojem smo mogli videti Charlize i Keanua u ulogama netipičnim za njih dvoje. Na prvi pogled, rekli bismo da je Sara klasični MPDG lik, devojka koja umire i to naravno vešto krije, a na svom životnom putu upoznaje muškarce koje doživljava kao neku vrstu svojih projekata sa bucket liste. Svakog meseca, ona upoznaje novog muškarca, i u toku tok meseca njen je cilj da promeni njegov pogled na život – a zatim ga napušta, jer je istina previše bolna da bi je on saznao. Ipak, od početka do kraja filma ona uspeva da svojim osobinama izađe iz klasičnih MPDG kanona, u onim scenama u kojima pokazuje svoju ličnost, ranjivost i to da ona iz odnosa beži iz svojih strahova. Ona postoji i van muškog lika uz kojeg je, iako se njena uloga najviše “vrti oko njega”.

Ruby iz filma “Ruby Sparks” – i preispitivanje MPDG koncepta

Film “Ruby Sparks” je jedan od onih filmova koje bi definitivno trebalo da pogledate, jer će vas zabaviti, ali i naterati na razmišljanje. On direktno preispituje koncept MPDG devojaka u litareturi, a to čini na veoma kreativan način. Ovaj film prati mladog pisca koji postaje opsednut ženskim likom Ruby, koju je sam napisao po svim svojim željama. Od njegove silne želje da ona postoji jer oseća kako je zaljubljen u nju, ona zaista postaje stvarna i živa. Ipak, kada do toga dođe, stvari se u potpunosti menjaju. On se susreće sa realnošću devojke koja je impulsivna, komplikovana, misteriozna i neobična, i on shvata kako ne može podnese to da je ona sve što je on mislio da želi, a da ona zapravo ne želi njega. S obzirom na to da je on sam kreirao, on zatim pokušava da učini da ga ona voli, ali u tome ne uspeva, na kraju shvativši da je jedino što može da učini – da je pusti. Ovaj film direktno ispituje granicu između naših projekcija, želja i stvarnosti i činjenice da smo svi mi stvoreni zbog sebe, a ne drugih.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Dozvoljeno vam je da prekrojite svoje snove – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Zašto bi trebalo da, umesto u kuhinji, maslinovo ulje držimo u kupatilu – WANNABE MAGAZINE