Kanye West je svestan moći koju moda ima i savršeno to iskorišćava

Ako barem malo pratite svet poznatih, konkretno porodice Kardashian, onda znate da je Ye (Kanye West) uvek tu da zabiberi čorbu. Već je poznata njegova reakcija na čitav Kim i Pete skandal, ali znamo da se Ye nikad ne zaustavlja, tako da ne treba da nas čudi ni njegova nova modna revija koja je zapalila internet.

Poslednje noći meseca mode — tokom kojeg smo mogli ispratiti bezbroj novih revija – Ye je održao svoju devetu kolekciju za brend Yeezy. Ova revija je bila veoma iznenadna, a pravi šok na Nedelji mode u Parizu izazvala je majica sa sloganom White Lives Matter.

Pomenuta majica je sadržala sliku pape Jovana Pavla II sa prednje strane, a u njoj su nizu pistom prošetali modeli, zajedno sa Yeom. Pre nego što su se modeli pojavili, Ye je održao govor, noseći majicu na sebi. U govoru se osvrnuo na pljačku svoje bivše žene Kim Kardashian u Parizu 2016. godine, svog bivšeg menadžera Scootera Brauna, na borbe sa kojima se suočio ulaskom u modnu industriju, kao i svoj nedavni sukob sa Gapom i još mnogo toga.

Deveta Yeezy revija označila je Yeov povratak visokoj modi, nakon što je nedavno prekinuta njegova saradnja sa Gapom i Adidasom. U septembru je raskinuo svoje dvogodišnje partnerstvo sa Gapom, tvrdeći da prodavnica nije ispunila uslove ugovora.

Pre nego što je revija i održana, Ye je najavio neke od poznatih modela za koje se očekivalo da će se pojaviti: Beyonce, Rihanna, Angelina Jolie, Lauryn Hill, Naomi Campbell, Emily Ratajkowski, Bella Hadid, Amelia Gray Hamlin i mnogi drugi, zajedno sa Kim.

Mnogi su ovu provokativnu majicu komentarisali na internetu, kako to i nalaže, a ovo su neke od izjava: „Poslati majicu White Lives Matter niz pistu u Parizu je bukvalno ludilo i nikakva količina jevanđelja neće provesti tog čoveka kroz nebeska vrata, tako mi je žao“, napisala je jedna osoba na Tviteru. Neko drugi je napisao: „Imajte na umu da je Kanye pre samo dve nedelje zvao Kim i Kris “kkk” (“KKK” se odnosi na Ku Klux Klan, belu suprematističku terorističku i mrzilačku grupu čije su primarne mete sve druge rasne manjine), a sada nosi majicu White Lives Matter.

Pročitajte i: Balmain x Cher – kombinacija koju nismo očekivali

Njegova izjava White Lives Matter je od strane javnosti bila viđena i komentarisana kao izjava mržnje, s obzirom na njenu originalnu verziju, koja se tiče protesta protiv brutalnosti i napada. Ovo svakako nije prvi put da Ye daje problematične izjave na rasnoj osnovi. Podsetićemo da je 2018. godine rekao da “400 godina ropstva u SAD zvuči kao izbor”, iako je kasnije pokušao da se povuče i ogradi od tog komentara.

Ipak, ubrzo je postalo jasno da je ovaj događaj bio ekvivalent clickbaitu — tj. provokaciji, ali nismo baš sigurni u koje svrhe. Sve je počelo kada se Ye pojavio na događaju noseći sada već dobro poznatu majicu i završilo se fotografijom na kojoj Ye i desničarski politički stručnjak Candace Owens stoje leđa uz leđa noseći ove majice.

Smatra se da je ovime Ye ljudsko telo pretvorio u prazno platno pogodno za političko komentarisanje. Kada malo bolje razmislite, majice su oduvek bile komadi koji su služili upravo u svrhe protesta i bile gotovo obeležja kolektivizma u brojnim situacijama, o kojoj god svrsi ili političkoj strani da se radilo. Samim tim, ovaj vid prenošenja poruke predstavlja veoma jednostavan način da se prenese “važna” poruka. To je ono što je i Ye uradio u ovom slučaju, čineći svoju ekstremno levičarsku politiku centrom pažnje njegove revije.

Ovo sigurno nije bilo slučajno, jer verujemo da on veoma dobro zna šta radi, s obzirom na njegovo taktičko ismevanje i komentarisanje situacija koje su vezane za njegov život sa bivšom ženom Kim Kardashian. Ako neko zna kako da podigne čitav svet na noge i zapali društvene mreže, to je onda Kanye. On je sasvim svestan da će algoritam društvenih mreža favorizovati njegove poruke i preneti ih što dalje, samim tim što se o tome više priča.

Ono što je još važnije je da on razume moć odeće i odevanja. Kanye je uvek bio provokativna ličnost, ali složićete se sa mišljenjem da postoji velika razlika u provokaciji i podstrekavanju. Revija je već izazvala željeni skandal na društvenim mrežama – ali je takođe podstaklo mnoge ljude sa upitnim političkim mišljenjem da slobodno komentarišu sve što se desilo – kako to obično bude na internetu.

Kao što je i sam Kanye rekao nakon revije, ono što je prikazano sve govori, samo za sebe. Smatra da uopšte ne mora da objašnjava zašto su životi crnaca važni, jer ako se ova poruka čita, onda svi to već znaju. Baš kao i sa simbolima mržnje, ali i vizuelnim motivima koji su povezani sa istorijskim nasiljem, morate ovo shvatiti onakvim kakvo jeste – rekao je Kanye. Smatra da je ovo validan komentar o izumiranju bele nadmoći u distopijskom svetu, ili provokativno zamišljanje daleke budućnosti. Godina 2022. je vreme kada crne ljude još uvek ubija policija – sve je jasno i jednostavno rečeno.

Pročitajte i: Balenciaga spring/summer 2023 – blato je sada u modi

Za čitav ovaj Kanyeov potez u javnosti se smatra da ovakvo razmišljanje nije vezano samo za jednog pojedinca (kao što je on). Opasno je potcenjivati moć i sposobnost mode da komunicira sa čitavim svetom. Kanyeova majica je već potvrdila da postoji veliki deo stanovništva koje veruje u prevlast belaca (ili white supremacy kako je to aktuelno u Americi), koji su sa velikim entuzijazmom na društvenim mrežama oživeli haštag #WhiteLivesMatter.

Deluje kao da taj deo populacije sada konačno ima pečat odobrenja da svoje stavove jasno i ponosno nosi na sebi u vidu modnog izraza, a ova majica će verovatno postati komad koji će se veoma lako replicirati i širiti, poput političke ideologije. Ovo može imati i kontra efekat, jer ako se nađe u pogrešnim rukama, ta moć može da predstavlja nešto mnogo više od pukih reči, pa se može pretvoriti i u fizičko nasilje. Kanye možda jeste uperio prstom u lažne političke i rasne korektnosti, ali percepcija njegove poruke neminovno ostaje u očima posmatrača, a mi ne možemo znati koja se ideologija iza njih krije.

Naslovna fotografija: instagram.com/jackfroot

Nenad Grubanoski, Jovana Pantić

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Kao grom iz vedra neba: Bizli odlazi u penziju – Sportklub

Read Next

Drama za Dušana Vlahovića: Srpski fudbaler bio u kući kad su upali oružani pljačkaši, policija hitro reagovala