Kako vas nedostatak ljubavi prema sebi sprečava da nađete ljubav

Kad ne volite sebe, prosto ne možete poverovati da vas neko drugi voli, a polazeći sa te pozicije, lako je upropastiti svaku vezu i uništiti svaku mogućnost za ljubav. Ako vam ne uspeva da pronađete ljubav i pitate se šta sa vama nije u redu, odgovor je bolno jednostavan – ne volite sebe. A ako niste sigurni da li je to ispravna „dijagnoza“, vidite da li se prepoznajete u ovim ponašanjima i stavovima. 

Skeptični ste prema osobama koje jasno pokazuju interesovanje za vas. Mislite da verovatno žele samo seks. Ili da im fali nešto skriveno, što će se otkriti posle nekog vremena. Zapravo, sumnjate da neko može imati iskrena osećanja prema vama. 

Sve shvatate lično. Ako vas neko osuđuje, osećate da ste krivi. Ako vas neko ignoriše, takođe mislite da ste vi krivi. Ako se nekome ne sviđate, vi ste krivi. Uvek preuzimate krivicu za tuđe ponašanje i postupke prema vama. 


Preterano analizirate (i obično tražite gde ste omašili i za šta ste krivi). Ako je sastanak prošao dobro, seciraćete svaki trenutak, dok ne pronađete šta nije bilo dobro. Naći ćete nešto zbog čega ćete se loše osećati. 

Nemate visoko mišljenje o sebi. Ne mislite da ste lepi i privlačni (mada ne mislite ni da ste ružni), ali sigurni ste da niste dovoljno dobri za nekog ko vam se dopada i zaključujete da nema svrhe ni da pokušavate. 

Osećate se poraženo, ako vidite da osoba koja vam se dopada ima u društvu (ili među bivšim partnerima) neke koji vama deluju mnogo bolje od vas – bolje izgledaju, ostavljaju bolji utisak, osećate da vas zasenjuju i da ne možete ni da dođete do izražaja. 

Osećate se sputano, kao da ne možete da izrazite ono što jeste. Ne možete zamisliti da ćete privući nekog, ako mu dozvolite da vidi koliko ste anksiozni i nesigurni, pa se pretvarate da ste dobro i da ste srećni. Zapravo, pretvarate se da ste neko drugi i to je jedino što vas sputava da iskažete ono što jeste. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Ćavi preti Bajernu: Idemo u Minhen po tri boda! – Sportklub

Read Next

Filip Grujić, autor romana „Podstanar”: „Haos grada mi pruža unutrašnji mir”