Kako se nositi sa partnerom koji je emotivno nedostupan? – WANNABE MAGAZINE

Veze su teške, ali su još teže kada je partner emotivno nedostupan. Šta raditi u takvoj vezi i da li uopšte u njoj ostajati? Trudimo se da ne posmatramo sve crno-belo, jer obično postoji veoma dobar razlog zašto je neko emotivno nedostupan i pravi veliku razliku da li je ta osoba otvorena da radi na sebi ili ni ne želi da se emotivno otvori svom partneru. Vi najbolje znate u kakvoj situaciji se nalazite i kako se osećate u toj vezi.

Emotivno nedostupni partner izbegava ozbiljne razgovore, nikad se sasvim ne otvara, što sprečava da veza postigne svoj potpuni potencijal.

Ovo su još neki od znakova na koje možete naići ako sumnjate da vaš partner nije u stanju da se otvori:

– umanjuje vaša osećanja, govori da preterujete i da ste previše osetljivi,

– uzimaju defanzivni stav i ne žele da priznaju svoju grešku i razgovaraju na ozbiljnom nivou,

– prečesto menjaju mišljenja o važnoj temi da ne možete da shvatite koji je njihov stav,

– nisu sigurni u sebe i zbog toga podsvesno sabotiraju vezu.

Ako ste primetili da je vaš partner emotivno nedostupan, zaptajte se da li je oduvek bio takav i koji razlog stoji iza toga. Postoji više razloga zašto neko postaje emotivno nedostupan. Jedan od njih je da su se prioriteti promenili. Možda je u zadnje vreme vašem partneru veoma bitno da se posveti poslu, pa baš i nema vremena da se posveti, što je sasvim u redu ako je to privremeno stanje.

Emotivna nedostupnost je često i rezultat nezalečene traume. To je način da se osoba zaštiti od toga da bude povređena, gradi zidove oko sebe i ne pušta nikoga unutra zbog prevelikog straha da će patiti. Neretko su emotivno nedostupne osobe deca emotivno nedostupnih roditelja, odnosno roditelja koji nisu bili tu za njih i ispunjavali njihove emotivne potrebe u periodu kada su bili najranjiviji.

Sa druge strane, koliko god da imate razumevanja za partnera koji je emotivno nedostupan, nije na vama da ga spašavate. To vrlo lako može ići na vašu štetu, ako pokušavate da popravite nekog ko neće da vam se otvori. Neprestano ćete sebi slamati srce i patiti. Zato je veoma bitno da povučete liniju, dokle je vama ok da se date partneru.

Stanje je mnogo bolje ukoliko vaš partner priznaje da je emotivno nedostupan, odnosno, da je svestan toga. To je prvi korak u pokušaju da se to stanje promeni. Tada mu možete otvoreno reći kada osećate njegovu emotivnu nedostupnost, i tada nastaje prostor za zrelu komunikaciju koja će biti ustrojena ka rešavanju problema.

Još bolji scenario je u kom sam partner aktivno radi na tome da više ne bude emotivno nedostupan i pokušava da se otvori. Često je u tom procesu potrebna i pomoć psihoterapeuta. Kada je osoba emotivno nedostupna prema drugima, često je zatvorena i prema sebi, te nije u stanju da razume i razlikuje svoje emocije. Dobra je stvar što se sve to može naučiti.

Najgori od svih scenarija, nažalost, i najčešći, jeste emotivno nedostupan partner koji to ne planira da menja i to ne priznaje. Tada je najbolje da zaštitite sebe i povučete se iz tog odnosa.

Naslovna fotografija: instagram.com/smilesneverlie

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Dan I u MK: Lajović i Krajinović na centralnom terenu – Sportklub

Read Next

Ne zatamnjujte delove sebe koji blistaju – WANNABE MAGAZINE