• November 29, 2023

Kako se naš pogled na karijeru promenio nakon rada od kuće – WANNABE MAGAZINE

Usled neočekivane situacije koja je zatekla ceo svet, mnogi od nas prešli su na rad od kuće. Iako je opcija rada od kuće mnogima spasila poslove, ovaj tip rada ima i svojih mana. Rad od kuće pomešao nam je slobodno i radno vreme, jer nam je životni prostor odjednom postao i kancelarija – i sve je na neki način postalo konfuzno. Nismo više sigurni kada je okej da se odjavimo sa posla, da li je sada potrebno da u svakom trenutku budemo dostupni, i kada se zapravo dešava naše slobodno vreme, koje nam je, bez obzira na sve, prekopotrebno. Onda kada nam se vremenska struktura na koju smo navikli poremeti, normalno je i da nam se pogled na stvari promeni – ali to ne znači da bi trebalo da usvojimo neke nove, nezdrave navike. U nastavku teksta pročitajte šta se promenilo otkako smo prešli na rad od kuće i kako da se organizujete u skladu sa ovim promenama.

Pomutila nam se granica između slobodnog i radnog vremena

Ovo je sasvim normalna pojava. Navikli ste da ustanete, spremite se, dođete na posao na vreme i izađete iz kancelarije nakon osam sati. Ipak, onda kada vam je kancelarija naprasno preseljena u krevet, vaš radni dan može početi čim otvorite oči, a može se završiti pa… ko zna kada. Čini vam se da ste opušteniji i da stižete sve, nije vam problem da odgovorite na mejl i uzimate pauzu tek onda kada morate ustati da biste jeli, ali sve ovo nakon nekoliko dana počinje da zamara. Želite da imate početak i kraj radnog dana, bez obzira na to što ne morate fizički da se pomerite iz svog doma. Zato, podesite alarm, namestite onih osam sati – i jednostavno sebi zadajte strukturu koje ćete se pridržavati.

Čini nam se da imamo višak vremena – i koristimo ga za dodatni rad umesto za druge aktivnosti

Prva stavka nastavlja se upravo na ovu. S obzirom na to da nemamo mnogo aktivnosti kojima bismo se mogli pozabaviti, nemamo opciju izlazaka ili treninga i većinu vremena provodimo u svojim domovima, čini nam se da mnogo vremena “gubimo”. A ako ne želimo da ga izgubimo, najbolje bi bilo da ga iskoristimo za rad. Ipak, u ovim situacijama treba da razumemo da dodatno slobodno vreme koje smo dobili možemo iskorisiti i za drugačije vrste rada na sebi, ali isto tako – nije greh da u njemu pomalo i uživamo. To što smo se generalno navikli na brzi ritam života do kraja napakovan aktivnostima, ne znači da je to jedini i ispravan način življenja.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Azijska LŠ: Al Hilal bez problema, upisao se i Srbin – Sportklub

Read Next

5 potpuno novih načina da ispohujete piletinu – WANNABE MAGAZINE