Kako sam naučila da prepoznajem lažne feministe – WANNABE MAGAZINE

Svesna sam da se mnoge žene ne bi identifikovale kao feministkinje (na stranu što imaju sasvim feminističke stavove), a još manje imamo muškaraca koji bi pristali na takvu etiketu. Drago mi je kad čujem da je muškarac feminista. Kad ne smatra da žena treba da mu kuva ručak, riba kuću, vaspitava decu, da je ona odgovorna za to što je silovana jer joj je suknja bila prekratka.

Volim kad čujem da kad muškarac uradi nešto po kući ne kaže da je on njoj pomogao, da joj je kupio sve sa spiska u prodavnici, da joj je usisao stan. Ako govori da pomaže u kući, to automatski znači da je to žensko zaduženje, a on je, eto, toliko dobar da će joj pomoći. Ne, kućni poslovi među muškarcima i ženama treba da budu jednako raspodeljeni.

I lepo je kad je muškarac toga svestan bez da neko mora to da mu crta. Još lepše je kad se edukovao o tome i odlučio da sam sebe naziva feministom i smatra da patrijarhat treba da prestane da postoji, jer ograničava oba pola – svaki na svoj način. Da, kao jednoj feministkinji, toplo mi je oko srca kad čujem da je muškarac feminista, a možda mi se desetak puta desilo da to čujem. Čini mi se da skoro pola od tih ljudi koji su se predstavili kao feministi, zapravo, nisu feministi.

Da se razumemo, ne mislim na to da treba da se prođe neki test da bi sebe neko nazvao feministom. I ja sama učim i otkrivam mnoge stvari i to je proces koji traje. Dakle, ne možeš biti više ili manje feminista ako si feminista. Mislim na one feministe kojima feminizam služi kao način da se dodvore ženama i na one kojima se to uklapa u sklop uverenja, jer vole da misle da su drugačiji i napredni, a zapravo, kada se zagrebe malo ispod površine vidi se koliko podržavaju mizogene stavove.

Pa, kako sam naučila da prepoznam da neko nije feminista iako se tako predstavlja? Tako što sam naučila da više sagledavam postupke nego reči. Ako u stvari nije feminista, vremenom će to pokazati tako što će probati da ti objasni nešto o ženskom iskustvu, mansplaining je realna stvar. mansplaining znači da muškarac pruža ženi objašnjenje i nudi rešenje za problem gde mu ona to nije tražila, ili čak je i obrazovanija od njega po pitanju određene teme i to usput radi na vrlo snishodljiv način.

Nije u redu da kaže da je feminista ako je u redu sa tim da mu mama pere i pegla veš, sprema da jede, koliko god da je knjiga o feminizmu pročitao. U ovom slučaju dela govore mnogo više nego reči.

Takođe, među muškarcima, a i ženama ima mnogo onih koji naime jesu za feminizam, ali onaj pravi feminizam, ne ovaj danas, ge su feministkinje skrenule sa puta. Toliko puta sam to čula i to mi je odmah znak da nije feminista, niti da želi da razume o čemu se radi.

A imamo i one muškarce koji će govoriti da su feministi jer iz nekog uvrnutog fetiša žele da ih osvoje, žele da ih odvedu u krevet iz podsmeha, kako bi mogli u društvu da se hvale šta su uradili. Na žene gledaju na objekte i kao na broj, a feministinje ih tu posebno nerviraju i smešne su im.

Hoću da naglasim da ako su vas ove reči uvredile, to je zato što se možda nalazite u njima, jer ovde ne mislim na feministe koji zaista žele da pruže podršku ženama. Ovde ne mislim na one muškarce koji će prekinuti ogovaranje žena u društvu, koji će pokušati da poduče svoje prijatelje o feminizmu, koji se ne plaše da zbog toga budu ismevani. Svi takvi muškarci su veoma bitan deo borbe, jer će se mnogi muškarci zapitati kako tretiraju žene u svojoj okolini, tek kad im na to ukaže drugi muškarac, jer ženu nisu ni u stanju da čuju.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Neočekivane prednosti zabavljanja sa nekim ko nije vaš tip – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Do kada će nam oblaci i kiša kvariti proleće i kakvo nas vreme očekuje za prvomajske praznike