• December 4, 2023

Kako menstruacija izgleda tamo gde ulošci nisu dostupni – WANNABE MAGAZINE

“Problem” menstruacije se najčešće rešava uz pomoć uložaka, tampona, menstrualnih gaćica i menstrualnih čašica. Ali, da li ste se nekada zapitale šta se dešava sa ženama koje nemaju ovaj “luksuz”? Ulošci i dalje nisu dostupni u čitavom svetu, a pod tim se misli na siromašnije države, ili njihove ruralne delove.

Na primer, u pojedinim delovima Pakistana, žene umesto uložaka i drugih higijenskih sredstava koriste običnu tkaninu. Tu tkaninu presaviju u donjem vešu, pa je operu kada se natopi krvlju. Problem je u tome što ova tkanina, od kojeg god materijala da je sačinjena, nema veliku upijajuću moć. A da ne govorimo o tome koliko ovaj vid “skupljanja” krvi nije praktičan i udoban, a najpre higijenski.

Dalje, u Ugandi i dalje postoji tradicija u vezi sa menstruacijom. Tamo devojke i žene nose suknje od kozje kože. Ovo je jedini oblik nošenja sa menstruacijom koji je besplatan, jer tamo žene nemaju uvek dovoljno novca da priušte uloške. Ova suknja je uvek dostupna, a kada se suknja iznosi, lako se napravi nova. Način nošenja ove suknje se prenosi sa generacije na generaciju.

Drugi način kako se žene nose sa menstruacijom u ovoj zemlji jeste da iskopaju rupu u zemlji i čučnu iznad nje dok se krv sliva i natapa zemlju. Najsiromašnije žene Ugande ovaj način smatraju jedinim mogućim, jer su im ulošci previše skupi.

Ako vam je ovo čudno, još čudnija će vam biti činjenica da žene u Ugandi koriste kravlju balegu za skupljanje menstruacije. Postoji poseban način kako se ona koristi. Balega se osuši, izmrvi u prah, pa se onda stavlja u tkaninu, koja je oblikovana na sličan način kao platneni uložak. Ovaj način je daleko od higijenskog, naravno, ali, verovali ili ne, ova materija veoma dobro upija krv. Nažalost, žene u Zambiji nemaju uvek mogućnost da sebi obezbede uloške i tada se okreću ka ovim tradicionalnim metodama.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Ovo su savršene nove serije za svaki tip ličnosti: Otkrijte koja je vaša! – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Vremenska prognoza – 2. april