Kako izgleda zdrava veza? – WANNABE MAGAZINE

Granice se postavljaju na početku veze, ali ako ste se već uhvatili u romantičnu zamku o „ljubavi bez granica“ možete ih, uz nešto hrabrosti, dobre volje i napora, postaviti i kasnije, kad shvatite da su vam potrebne (neće biti lako, ali vredeće).

Kako izgleda zdrava veza i koje su osnovne granice, koje su potrebne u svakoj zdravoj vezi: 

Privatnost 

To može da znači da kupatilo koristite sami, sa zatvorenim vratima i da se za to vreme nećete dovikivati, niti ćete jedno drugom upadati „samo da nešto uzmete“. Ili da možete ostaviti svoje telefone bez nadzora, jer ste sigurni da neće biti zavirivanja. 

Poverenje 

Poverenje je osnovno i neophodno je – i to obostrano. Morate osećati da vam partner veruje i imati poverenja u njega. Sumnjičavost i ljubomora nisu u redu, nisu prihvatljivi i njihov uzrok nisu snažna osećanja, nego lični problemi, nedostatak bazične sigurnosti i samoljubavi. Poverenje se u vezi uspostavlja na početku, izražavanjem poštovanja i toga koliko vam je poverenje važno. Dobar partner želi to isto i izražava to isto. Nemojte pomešati poverenje sa davanjem pristupa partneru svojim nalozima i uređajima – to spada u privatnost i mnogi parovi naprave ovu, početničku grešku, razmenjujući šifre. To nije način da se uspostavi poverenje, to je kontrola i izvor budućih konflikata. 

Vreme koje provodite odvojeno 

Veoma je važno da svako ima vremena za sebe i svoje aktivnosti, koje ne uključuju prisustvo onog drugog. Bilo da se radi o izlasku sa prijateljicama, ili opuštanju uz knjigu, to vreme je ključno. U zdravoj vezi partnerima nije potreban neprekidan kontakt i prisustvo, upravo suprotno, potrebni su im periodi i momenti u kojima se svako bavi svojim aktivnostima i interesovanjima, koja podržavaju individualnost i omogućavaju partnerima da se osećaju kao osobe, a ne samo kao deo zajednice. MI je divno i važno, ali može apsorbovati JA i naneti psihološku štetu pojedincu. 

Pročitajte i ovo: Zašto muškarci tvrde da žele jaku ženu – a onda se predomisle kad je dobiju

Zrela komunikacija 

Svaki par se svađa, čak i u zdravoj vezi, ali bitnu razliku čini način na koji par komunicira u svađi. Bez pasivne agresije, bez vređanja i vikanja, bez namernog povređivanja osećanja. Ako ne možete na adekvatan način da izrazite kako se osećate u napetom trenutku, odvojte vreme da se „ohladite“ pre nego što nastavite raspravu. Svađajte se sa poštovanjem i uvažavanjem partnerovih argumenata, iznosite svoja osećanja, ne optužujući partnera – naučite da komunicirate u svakoj situaciji.  

Entuzijastični pristanak 

Partner nema stopostotni pristup vama, iako ste u vezi. Za intimni kontakt potrebna je saglasnost i to ne bilo kakva, nego sa mnogo entuzijazma. Ako popuštate partnerovoj želji bez entuzijazma, možete izgraditi toksični model u kome je on „dosadan i navalentan“ a vi se žrtvujete i taj model može zatrovati odnose, čak i ako ga niste svesni (delovaće na nesvesnom nivou). 

Pokazivanje zahvalnosti 

Lako je uzimati partnera zdravo za gotovo i očekivati od njega ljubaznost, usluge, raspoloživost, pomoć. Ali, ako zaboravljate da izrazite zahvalnost za ono što partner čini za vas, on će početi da se oseća nevrednovano, kao da ga ne cenite i ne uvažavate. Uzajamna zahvalnost doprinosi održavanju dugotrajne zdrave veze, zato je postavite kao standard – dogovorite se da jedno drugom izražavate zahvalnost. 

Poštovanje autonomije 

Naravno da treba da razgovarate i dogovarate se o svim bitnim odlukama, jer sve što se dešava u životu jednog partnera, utiče na onog drugog i na njihovu vezu. Ali, odluka o bitnim potezima i promenama na kraju treba da bude autonomna, a to je jednako važan deo nezavisnosti, kao i onaj koji se odnosi na slobodno vreme, hobije, prijateljstva, interesovanja. Kada se pojavi strah da biste zbog nezavisnosti mogli izgubiti partnera, on dolazi iz istog izvora kao i nepoverenje (ljubomora i sumnjičavost) i upućuje vas da razmislite o sebi i svojim neispunjenim potrebama i ličnim problemima i partner vam u tom istraživanju može pomoći, ako je komunikacija otvorena i omogućava da pronađete razumevanje. 

Pročitajte i ovo: Granice oko kojih snažne žene ne prave ustupke

Finansijska nezavisnost u partnerstvu 

U zdravim odnosima, postoji kontrola nad sopstvenim prihodima. Ako živite zajedno i delite troškove, morate razgovarati i zajedno planirati troškove, naročito kada su veće kupovine i ulaganja u pitanju. Potrebno je održati minimalnu granicu kontrole nad sopstvenim novcem, bez partnerovih sugestija (ili uputstava i zabrana) o tome na šta treba ili ne treba da trošite novac. Mnogi parovi u finansijskim odnosima pribegavaju prikrivanju i laganju, a koliko god to bilo sitno i bezazleno, govori o tome da nisu postavljene zdrave granice (ni one minimalne) i da ne postoji potpuno poverenje i poštovanje. 

Osećaj sigurnosti 

Trebalo bi da se osećate sigurno u svom odnosu – u smislu, da možete da izrazite svoja osećanja, da budete spontani, da se ne bojite da ćete biti pogrešno shvaćeni i da ne smišljate šta ćete i kako ćete nešto reći, da vas parter ne bi pogrešno shvatio, da se ne bi naljutio i uvredio. Ako se osećate nesigurno u tom smislu, ako zbog bilo čega strahujete od partnera, to nije zdrav odnos i nosi potencijal da se razvije u neke još toksičnije oblike podređenosti i zavisnosti. 

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Potreba za nežnim neseksualnim dodirom – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Zvezda zamalo da nagazi na minu u Lučanima, mogla da da pet golova, na kraju strepela!