Kako izgleda vođenje trudnoće

trudnicki-stomak

Opisujemo vam kako izgleda vođenje trudnoće, kako bi uživali u svakom trenutku drugog stanja i kako bi strah od lekara potpuno nestao! 

Vođenje trudnoće je proces u kom se proverava stanje vaše bebe, ali i brine o vama samima, kako bi ostali zdravi i srećni. Uz adekvatno vođenje trudnoće zaobićićete sve negativne misli i strahove, moćićete da se opustite i pripremite neophodne stvari za dolazak novog člana porodice. 

Kako izgleda prva poseta ginekologu na samom početku trudnoće?

Kada menstruacija kasni dve nedelje i kada uradite klasičan, kućni test za trudnoću i on se pokaže pozitivnim vreme je za odlazak kod ginekologa. Zakažite termin kod izabranog ginekologa koji je brinuo o vašem zdravlju godinama u nazad, on najbolje poznaje vaše telo i moćiće da vam da adekvatne savete koji će vam olakšati drugo stanje. Ukoliko trenutno nemate svog lekara, ginekološki pregled možete zakazi u obližnjem dispanzeru za žene ili privatnoj ordinaciji. 

Gde god da odete, ginekolog će otvoriti vaš karton za vođenje celokupne trudnoće. Kada uđete u ordinaciju očekuje vas prijatan razgovor, na osnovu kog će doktor steći realnu sliku o vašem zdravstvenom stanju. Postaviće vam niz pitanja od toga da li imate dece, da li vam je ovo prva trudnoća, kakve su vaše menstruacije i tražiće da opišete istoriju bolesti vaše porodice.

Zatim odlazite do ginekološkog stola gde se vrši klasičan ginekološki pregled i kolposkopija kojom se pregleda grlić materice, ali i sama unutrašnjost vagine. Ginekolog uzima bris za PAPA test koji će pokazati da li su ćelije u unutrašnosti vagine zdrave i sa kakvim se bakterijama susreću. Prelazi se na ultrazvuk na osnovu kog se vidi položaj i stanje bebe. U većini slučajeva plod je toliko mali da ga vi  nećete ni uočiti na monitoru ali će stručnjak asistirati i objasniti vam tačno stanje i položaj bebice. 

Prvi ginekološki pregled u trudnoći modrazumeva merenje telesne težine, koja se prati u narednih devet meseci. Dobićete upute koje treba ispuniti u doglednom roku i koji podrazumevaju analizu krvne slike i urina. 

Koji se nalazi i testovi rade tokom trudnoće?

Nekoliko puta tokom vaše trudnoće izabrani ginekolog poslaće vas na celokupnu analizu krvne slike. Na osnovu krvne slike vidi se opšte stanje vašeg organizma ali i broj crvenih krvnih zrnaca i gvožđa. Kada ste u drugom stanju telo vitamine i minerale troši na bebu, koja se razvija i raste pa često može doći do anemije. Redovnom analizom krvne slike sprečiće se anemija, dobićete adekvatne suplemente koji će vaše telo učiniti jakim i održati imuni sistem na zavidnom nivou. 

Uz klasičnu proveru krvne slike radi se i takozvani test opterećenja glukozom, koji pokazuje stanje šećera u krvi. Sa njim se ne žuri i ginekolog ga obično predlaže  nakon dvadesete nedelje trudnoće. 

Provera urina vriši se kako bi se pronašle bakterije na vreme, ukoliko ih ima u organizmu i kako bi se izlečile u što kraćem roku. Urin pokazuje opšte stanje organizma zajedno sa analizom krvne slike i moraćete da ga kontrolišete nekoliko puta tokom trudnoće. 

Od jedanaeste do trinaeste nedelje trudnoće rade se testovi koji prebrojavaju hromozome unutar ploda, pokazujući nam da li će dete imati neke od teških bolesti. Kada kažemo teške bolesti mislimo na Daunov sindrom, u sušiti ovi testovi pokazuju da li plod ima genetske poremećaje. Ovakvi testovi u našoj zemlji do skoro nisu bili obavezni, ali su i više nego preporučljivi! 

Naravno celokupna trudnoća propraćena je ultrazvučnim pregledima.

Koliko često treba odlaziti na ultrazvuk?

Ultrazvuk se vrši na svake četrdi nedelje ukoliko je sa bebom i majkom sve u redu. Stručnjak može preporučiti češće ginekološke preglede, koje nipošto ne treba izbegavati. Uglavnom se tokom cele trudnoće prate saveti izabranog lekara, jer je svaka trudnica priča za sebe. 

Uživaćete u ultrazvučnim koji su kratki i jednostavni, a na kraju svakog dobiti sliku svoje bebice. 

Ginekolog će prilikom svake posete zapisivati vašu trenutnu težinu, koja ne treba drastično da se kreće i menja. Takoše će vam preporučiti plan ishrane koji će sačuvati vaš imunitet i dati vam dodatnu snagu za svakodnevne aktivnosti. 

Kako izgledaju testovi i ginekološki pregledi pred sam porođaj?

Kada uđete u deveti mesec trudnoće radi se klasičan ultrazvučni pregled ali i vaginalni brisevi, koji potvrđuju da unutar vagine nema negativnih bakterija. Ukoliko se pojave mogu se izlečiti na vreme, pre samog porođaja. Proverava se položaj bebe i na osnovu njega određuje tok samog porođaja. 

Jednom nedeljno ginekolog će vas pozivati na takozvani CTG test koji prati otkucaje srca bebe. Slušanje otkucaja srca probudiće u vama emocije, željno ćete iščekivati dolazak svoje bebe! 

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 27. maj

Read Next

Sandra Afrika priznala da joj muškarci retko prilaze: Možda se stide, devojke su danas slobodnije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *