Kako (i da li) da prihvatite najveće mane svojih prijatelja

Teoriju fatalnih nedostataka prijateljstva, možete naći na TikToku, pored svega ostalog zanimljivog i korisnog što možete naći – od toga kako da pronađete pravu kozmetiku za svoj tip kože, preko toga kako da promenom rasvete napravite pravu atmosferu, do novih načina da vrednujete lične odnose. I zapravo govori o tome kako da prihvatite najveće mane svojih prijatelja.

Ne radi se tu o revolucionarnoj teoriji, koliko se radi o iskustvu i razumevanju, uobličenim u pravila odnosa – dakle, teorija fatalnih nedostataka prijateljstva kaže da svako ima svoju fatalnu manu, odnosno, najgoru osobinu koja vam najviše smeta. Jednom kada shvatite koje su to najveće mane vaših prijatelja, možete odlučiti da ih prihvatite u sklopu bezuslovne ljubavi prema prijateljima, ili možete ponovo razmisliti o tim  prijateljstvima i – u sklopu ljubavi prema sebi – odlučiti da li vas neko prijateljstvo sputava i da li je takav odnos dobar za vas. Ako pronađete najveće mane koje su vam neprihvatljive (stalna potreba za potvrdom, uvredljivost, sitne laži, otkazivanje planova u poslednjem trenutku), takve odnose svakako treba preispitati.

Ujedno, to je dobra prilika da preispitate i sebe – da li vi uviđate svoje fatalne mane i da li znate šta je to što kod vas najviše nervira vaše prijatelje. A sa zaista pravim prijateljima o ovoj osetljivoj temi možete i diskutovati, što je verovatno najveći dar prijateljstva – da bez osuđivanja i povređivanja ukazujete jedni drugima na mane (kao i da ističete vrline). Ovo suočavanje je višestruko korisno, za vaš lični razvoj i za opstanak i razvoj prijateljstva, jer, ako ne rasvetlite šta je ono što vam najviše smeta i ne odlučite da li to možete ili ne možete da prihvatite, podržaćete stvaranje toksične atmosfere u odnosu – stalno ćete biti ljuti na prijatelja zbog nečega što proizilazi iz njegove ličnosti i karaktera i što on verovatno ne može da promeni (ili nije ni svestan da je to nešto na čemu bi trebalo da radi).

Kada upotrebite najveće mane kao merilo vrednovanja svojih bliskih odnosa, vi se ne bavite osudom, nego koristite merilo kvaliteta ljubavi i uviđate da li je vaša ljubav bezuslovna, ili postoje stvari preko kojih ne možete da pređete i da ih prihvatite. Pri dubokoj analizi koja donosi uvide, možete otkriti da vaša ljubav jeste bezuslovna i da volite svoje prijatelje volite onakve kakvi su i da ne postoji ništa što bi vaša osećanja i vašu lojalnost promenilo – ali da vas neka njihova ponašanja povređuju i da su ta povređivanja redovna. Kada dalje analizirate ovo otkriće, okrećete se sebi, tražeći da vidite svoje slabosti u tom ogledalu, da shvatite povređujuća ponašanja svojih prijatelja kao smernice koje vas dovode do nečega što je problematično, nestabilno i nesigurno u vama.

Svi oko nas su naši učitelji, a naročito na nas utiču bliske osobe, dovodeći nas u situacije da se suočavamo sa svojim obrascima. A kada sagledate i taj deo, najveće mane vaših prijatelja postaju orijentiri za rad na sebi – što i dalje ne garantuje da će prijateljstva opstati, jer kad proširite perspektivu i dostignete duboke uvide, možete osetiti da ste prevazišli taj odnos i da vam više nisu potrebne takve lekcije. Tada se možete prekinuti prijateljstvo na najbezbolniji način, uz zahvalnost i ljubav koja se ne menja. Ono što se menja, jeste vaša potreba da gradite i održavate zdravije odnose, u kojima će razvoj biti zajednički – na kraju, prijatelja koji vas „vuče nadole“ i koji ne želi da menja svoje toksične obrasce ipak morate ostaviti, jer između ljubavi prema njemu ili prema sebi, morate izabrati ovu drugu.

Pročitajte i ovo: Kako prepoznati toksično prijateljstvo?

U najboljem slučaju, a to je onaj u kome sa prijateljem možete razgovarati o bolnim tačkama vašeg odnosa, najveće mane vašeg prijatelja (kao i vaše najveće mane) neće narušiti vaš odnos, već će, upravo suprotno, dovesti do dubljeg razumevanja, prihvatanja i poštovanja. Ako neko ima osobine, navike i ponašanja koja vas nerviraju, ne znači da nije sjajan prijatelj, koji obogaćuje vaš život na mnogo načina.

Istina je da najveće mane svojih prijatelja i, uostalom, svih bliskih ljudi, uključujući i članove porodice i romantične partnere, možete prihvatiti – kada to učinite, one neće prestati da vas nerviraju, ali će vas mnogo manje izazivati da reagujete, manje (i kraće) ćete biti ljuti (samo dok se ne setite da druga osoba ispoljava svoju najgoru osobinu i da je vi prihvatate i volite i takvu). Upravo vam svest o najvećim manama prijatelja i bliskih osoba može pomoći da sa njima izgradite najdublje i najstabilnije odnose.

Teorija fatalnih mana prijatelja govori i o tome da ako provodite više vremena u nekom odnosu osećajući se loše, onda je verovatno vreme da napustite taj odnos. Ali ako je prijateljstvo vredno, ako vam donosi više pozitivnih sadržaja i interakcija, ako se osećate voljeno i prihvaćeno, a najveće mane vaših prijatelja su samo usputna i povremena smetnja, onda imate nešto najvrednije što treba da sačuvate.

Izmerite ovom merom svoja ranija prijateljstva – ako su se vaši prijateljski odnosi završavali jer niste mogli da prihvatite mane svojih prijatelja, možda ste vi bili suviše kruti i strogi, ili ste svoje prijatelje nadrasli i prevazišli. Izmerite svoja sadašnja prijateljstva i sve ono vredno u njima u odnosu na smetnje i mane i upotrebite isto merilo kada upoznajete nove ljude – očekujte da će imati neku nepodnošljivu manu, koja će biti prelazna mera vašeg odnosa i koju ćete verovatno moći da prihvatite i proširite spektar ljubavi koju ulažete u bliske odnose.

Pročitajte i ovo: Ponašanja koja uništavaju prijateljstva

Naslovna fotografija: instagram.com/

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Dominacija Alonsa uprkos kaznama, velika greška Fernandesa – Sportklub

Read Next

Ricinisovo ulje je novi trendi skincare proizvod koji morate da isprobate