KAKO DO BESPLATNIH UDŽBENIKA ZA ŠKOLARCE? – Beograduživo.rs

KAKO DO BESPLATNIH UDŽBENIKA – Grad Beograd će i ove godine obezbediti besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Beograda. Sredstva za ovu namenu su planirana budžetom za 2023. godinu.

Pravo na besplatne udžbenike, u skladu sa odgovarajućom odlukom Vlade Republike Srbije, imaju sledeće kategorije učenika:

 • Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)
  Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu
 • Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)
 • Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Za školsku 2022/2023. godinu, novina je da pored učenika iz navedenih kategorija, pravo na besplatne udžbenike ostvaruju i:

 • učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3; i
 • učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.
Potrebna dokumentacija

Nakon dobijanja uputstava od strane odeljenjskog starešine roditelji dostavljaju potrebnu dokumentaciju:

 • za učenike, socijalno/materijalno ugroženih porodica, primaoci novčane socijalne pomoći, rešenje (kopija) kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći;
 • za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja (srednja škola, fakultet), potvrdu obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta. Potvrda obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika prilaže se za svako dete.
 • za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete i nalaze se u osnovnoj školi, škola ne izdaje potvrdu, jer škola poseduje podatke o navedenim učenicima.
 • Za učenike koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu nije potrebna posebna dokumentacija, jer škola poseduje podatke o navedenim učenicima.

Najnovije na Beograduzivo.rs:

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

Bleda partija Bogdanovića u pobedi Hoksa: Indjala “pala” u Atlanti u ludom meču s 270 poena, Jang isključen

Read Next

ISKLJUČENJA STRUJE ZA NEDELJU, 26. MART – Beograduživo.rs