• January 23, 2022

Kako da smanjite alkohol i zaista uživate u njemu

Konzumiranje alkohola za većinu nas predstavlja društvenu aktivnost, ali nakon perioda globalne pandemije – moramo priznati da smo počeli povremeno da uživamo i u čaši vina sami sa sobom, u toplini svog doma. Naravno, ne postoji ništa loše u tome da uživate u alkoholu u svom domu, ili u izlasku sa partnerom ili prijateljima – ali ako ste počeli da osećate da vam ispijanje alkohola više ne prija kao nekada, da možda preterujete ili gubite kontrolu, pijete iz dosade ili trpite jake mamurluke, imamo nekoliko saveta za vas. U nastavku vam predstavljamo kojih čega bi to trebalo da se pridržavate kako biste smanjili unos alkohola i zapravo ponovo uživali u njemu. 

Odredite sebi nedeljni limit 

Za početak, tokom jedne nedelje ispratite koliko ste popili alkoholnih pića i zapišite broj na papir. Kada budete realno sagledali količinu alkohola koju pijete, bićete svesniji sebe i odredićete koji limit želite sebi da postavite. Zatim ga se pridržavajte od nedelje do nedelje, a svaki put kada to uspešno učinite možete sebe nagraditi nekom sitnicom. Verujte nam, prijaće vam osećaj kontrole nad sobom, koji će vam dopustiti da uživate u onom alkoholu koji dozvolite sebi da popijete.

Pijte vodu uz alkohol

Hidratacija je generalno važna za vaš organizam, a naročito onda kada pijete – jer vas alkohol zapravo dehidrira. Zato, uvek dok konzumirate alkohol na umu imajte i vodu, koju možete piti između alkoholnih pića. Takođe, kada dođete kući iz izlaska, popijte veliku čašu vode pred spavanje i zatim još jednu naspite i držite je pored kreveta, za slučaj da se probudite žedni tokom noći.

Pijte špricer umesto vina

Ukoliko ste ljubitelj belog vina ili rozea, možete sebe “hakovati” time što ćete ga piti kao špricer – a ne uvek kao čisto vino. Razumemo da nije svaka situacija za špricer i da je neka vina šteta “pokvariti” kiselom vodom ili sodom, ali ako planirate da pijete tokom više sati na nekom događaju, špricer je pravi izbor. Ovime ćete umanjiti količinu alkohola a i dalje uživati u piću.

Budite otvoreni u svojoj nameri prema prijateljima

Ako ste rešili da smanjite alkohol, najavite svoje namere bliskim ljudima – kako bi ih i oni poštovali i podržali vas. Na taj način ćete sprečiti neželjene šotove tekile koje je naručila jedna od drugarica (ili slično) i osećaćete se generalno bolje što ste bili iskreni i otvoreni, jer to govori o ozbiljnosti vaše namere.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

10 razloga zašto još niste našli pravu osobu

Read Next

Vremenska prognoza – 2. oktobar