Kako da pustite – jer je to najbolje što možete da uradite za sebe

Ponekad, odnos mora da se završi pod vašim uslovima, jer vam je neophodno da sačuvate mentalno i fizičko zdravlje ili da povratite samopoštovanje i osnažite samosvest. Ponekad, nemate izbora, jer je druga osoba ta koja okončava odnos. U oba slučaja, veza je okončana i ako ne znate kako da pustite drugu osobu, potrebno je da naučite i to uradite, za sopstveno dobro.

10 načina kako da pustite nekog

Odlučite da li je odnos vredan truda

Napravite poštenu procenu, zarad svog mira i duševnog zdravlja. Da li je taj odnos vredan truda i ulaganja? To je teško pitanje, bilo da se radi o prijatelju, partneru ili članu porodice i posvetite mu koliko god vam je vremena potrebno, zato što je važno da odluku donesete čista srca. Da li ste dobri jedno za drugo? Da li druga osoba oplemenjuje vaš život? Da li možete dovoljno da se udaljite, ako treba da prekinete taj odnos? Vrlo je teško pustiti nekog ko vam je rod, ili prema kome gajite snažna osećanja, ali ako je to (prema vašoj poštenoj proceni) najbolje što možete da uradite i za sebe i za tu osobu, onda je to ono što treba da uradite.

Vodite težak razgovor da biste konačno odlučili kako da pustite

Nakon procene odnosa, kada ste odlučili da ne želite više da učestvujete u takvom odnosu, treba da razgovarate sa drugom osobom. To je jedino zrelo što možete učiniti, jer na taj način iskazujete poštovanje prema odnosu koji ste imali, prema drugoj osobi i pre svega prema sebi. Inicirajte taj težak razgovor i ponesite papirnate maramice, jer možda neće proći bez drame. Postavite neprijatna pitanja, saslušajte odgovore, procenite ponašanje druge osobe. Ako je defanzivna, negira vaše razloge, ili uopšte i ne pokušava da se zauzme, vreme je da krenete dalje. Ali, ako je voljna da radi na problemima, ovo je momenat kada ćete se možda predomisliti i dati vašem odnosu drugu šansu.

Kako da pustite i zaista prekinete odnos

Najpre prekinite kontakt. Nećete moći da stvarno pustite, niti da se dovoljno distancirate, ako ostanete u kontaktu sa drugom osobom. Da biste naučili kako da pustite nekog, prvo savladajte najteži zadatak – obrišite njen broj telefona, mejl adresu, i sve druge kontakte, isključite opcije praćenja ili prijateljstva na društvenim mrežama. Zašto je neophodno da to uradite? Zato što ćete u trenucima slabosti želeti da je pozovete ili pošaljete poruku, a najefikasnije ćete sebe sprečiti da to uradite, ako nemate kontakte. Naravno, njih nije teško obnoviti, ali činjenica da ste ih obrisali podsetiće vas zašto ste to uradili i pomoći vam da se saberete i ostanete istrajni.

Pročitajte i ovo: Deo otpuštanja o kome se ne govori

Podsetite sebe da vi upravljate svojim postupcima

Osoba koju želite da isključite iz svog života je odrasla i odgovorna za svoje misli, osećanja i ponašanje. Baš kao i vi. Vi ne možete da utičete na to da se ta osoba promeni, niti ona može da promeni vas, to je protraćena energija. Kada izađete iz odnosa, ono što će druga osoba učiniti, ili što nikako neće učiniti ono što priželjkujete da ona učini, nije vaša stvar. Vaše je da sprovedete svoju odluku da naučite kako da pustite i da se osećate dobro sa tim.

Oslonite se na prijatelje i porodicu

Imate mrežu podrške u bliskim osobama koje vas vole, razumeju i podržavaju i koje su na vašoj strani. Uključite ih u proces, zadužite ih da vas, kad počnete da jadikujete i predomišljate se, podsete zašto ste odlučili da prekinete odnos, kao i da vas uvere da suv vaša osećanja istinita i da je normalno što vam raspoloženje varira i odlučnost slabi.

Verujte procesu

U procesu odvezivanja, kada drugu osobu pustite, morate nastaviti da je puštate u mislima, u srcu, u slikama… I to će biti bolno. Ne možete nekoga pustiti i završiti sa tim za jedan dan, ni za jedan mesec, a verovatno ni mnogo duže od toga. Ne pokušavajte da ubrzate proces, ne vršite pritisak na sebe da što pre istisnete iz sistema sve misli i osećanja, koja vam se svakog časa vraćaju. Umesto toga, učestvujte u procesu – osećajte to što osećate, posmatrajte svoje misli i stanja, razgovarajte sa prijateljima i verujte procesu. Kada prvi put primetite da je prošlo pola dana, a da niste mislili na drugu osobu, znaćete da otpuštanje radi i da će doći vreme kada danima nećete misliti na nju, ili ćete misliti, ali bez naboja.

Pročitajte i ovo: Kad se veza završi, ove stvari treba da oprostiš sebi

Dajte prednost brizi o sebi

Prekid odnosa uzima danak i možete se osećati nestabilno i ranjivo i važno je da brinete o sebi. Ako se fokusirate na sebe, osećaćete se spremnije i sposobnije da se nosite sa svim izazovima kroz koje prolazite i koji vam predstoje. Ima mnogo načina da sebi ispunite vreme konstruktivnim i zanimljivim sadržajima.

Preformulišite svoju definiciju oproštaja

Ne postavljajte uslove oproštaju – vama je potrebno da oprostite, da biste se oslobodili, da biste zaista pustili i nastavili dalje. Ako pomišljate da ne možete nekome da oprostite jer nije ni izrazio nikakvo žaljenje i da biste mu verovatno oprostili ako bi se izvinio i tražio oproštaj, prevaziđite tu igru ega. Uostalom, istina o nadilaženju ega zvuči vrlo sebično – ništa zapravo i ne činimo zbog drugih, nego zbog sebe. Samo što, kad to osvestimo i prihvatimo, u poziciji smo da biramo i nisu nam potrebna lukavstva ega da bismo činili ono što je dobro za nas.

Naslovna fotografija: instagram.com/itslibes

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Nova generacija iconic FOREO LUNA 4 proizvoda predstavljena je u Metaversu – a mi smo prisustvovali ovom virtuelnom eventu

Read Next

Mažić sramotno precrtan, predsednik Sudijske organizacije biće čovek kog su optužili da je namestio UEFA meč