Kako da prestanete opsesivno da razmišljate o osobi koja vam se dopada i tome da li će se nešto između vas desiti

Svima nam se ovo nekada dogodilo, bez obzira na to koliko godina imamo. Iako intenzivne zaljubljenosti često vezujemo za naivne, nežne tinejdžerske dane, zaljubljenost ne bira – i zato nam se može desiti da i u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim osetimo leptiriće u stomaku i anksioznost koja ide uz njih. Naročito u godinama kada smo spremni na ozbiljnije korake i nije nam svejedno u kom smeru će ići odnos sa osobom koja nam se dopada, ansioznost zna da nadvlada zaljubljenost, i mi počinjemo opsesivno da se pitamo da li je sve u redu i preispitujemo svaki korak naše “simpatije”. Tada, opsesivnošču i neosnovanim brigama možemo neželjeno pokvariti odnos u kojem bismo mogli jednostavno da uživamo, a evo kako da prestanete sa overthinkingom kada vam se dopadne neko nov nakon dugog vremenskog perioda singl života.

Da li će ovo biti važno za pet do deset godina?

Kada sam nedavno odlazila na rođendan na kojem je trebalo da bude i moj bivši dečko (prema kome sam i dalje imala emocije), mama me je pitala: “Da li će ti za deset godina biti bitno to što je on bio tu? Ako ti se ide kod prijatelja na rođendan, idi”. I zaista, bila je u pravu. Iako sam u tom trenutku bila u panici oko emocija, kao što bih bila i da je na rođendanu bio neko nov ko je tek počeo da mi se dopada, shvatila sam da u široj slici to uopšte nije toliko “grandiozna stvar”. Ko zna kako će moj život izgledati za deset godina, a jedno trenutno sviđanje možda ostane samo u sadašnjosti.

Formula 90/10

Devedeset posto ljubavi koju osećate prema sebi trebalo bi da dolazi od vas samih, od vašeg prihvatanja i vrednovanja sebe, a samo deset od eksterne validacije drugih ljudi do kojih vam je stalo. Dakle, to da li se vašoj novoj simpatiji vi dopadate ili ne, ima veoma mali uticaj na to kako sagledavate sebe u celosti. Kada smo mlađi, često fatalno doživljavamo činjenicu da se nekome ne dopadamo i odmah pomišljamo da smo mi kao biće najgori, najružniji, nevoljivi. Ali, sada više to nije tako. Ako se nekome ne dopadamo, to je njegov gubitak, a mi smo stabilni u ljubavi koju gajimo prema sebi.

A šta ako je sve u redu?

Kada previše razmišljamo o tome da li se nekome dopadamo i zašto nam se još uvek nije javio, najčešće pomišljamo na najgore. Šta ako mu se ne sviđamo dovoljno? Šta ako nas namerno ghostuje? Šta ako je sada sa drugom? Šta ako je umro! A šta ako je sve u redu? Samo je fokusiran na važan zadatak na poslu i jedva čeka da nam se javi. Ili nam možda priprema iznenađenje. Ili je možda samo – čovek.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

“Ronaldova gestikulacija? Spominjao je onaj gol iz Beograda” – Sportklub

Read Next

Tri znaka koja najviše osećaju uticaj Меrkura u Škorpiji