• December 3, 2023

Kako da prestanemo da budemo indiferentni prema životu? – WANNABE MAGAZINE

Šta odgovarate kada vas neko pita kako ste? Da li se zadržite na odgovoru da ste dobro, bez preteranog objašnjavanja, ili potpuno skrenete sa teme i odgovarate kako vam je na poslu dobro, kako su vaši kod kuće dobro, i potpuno zanemarite postavljeno pitanje?

Ovo su oblici prijatnog, kulturnog razgovora sa ljudima sa kojima nismo bliski i koje retko srećemo. I sve to bolje zvuči od onog odgovora koji biste radije dali – onako, koje obuhvata sva naša pomešana osećanja. Kada kažemo onako, jasno je da ne želimo da se žalimo, ali da u našim životima postoje stvari koje nas muče.

Ako je onako odgovor koji biste radije dali, ne brinite, niste sami. Svako od nas se osećao loše, ali nije želeo da to izgovara naglas i da to postane fokus razgovara. Izgovaranje toga da smo loše, zapravo, i nije problem.

Problem je to što treba da naučimo kako da se ponašamo kako ne bismo bili indiferentni prema životu. Trebalo bi u korenu da promenimo svoje gledište na život i navike, a kasnije neće ni biti razloga da kažemo da se osećamo onako.

Zašto se osećamo onako?

Čini nam se da smo stalno u tranzitivnom periodu, koliko god da se trudimo da se ne poredimo sa drugima. To poređenje čini da se osećamo loše jer je neko drugi bolji od nas. Takođe, zategnuti odnosi sa onima koji nam oduzimaju mnogo energije čine da se osećamo zaglavljeno i kao da cupkamo u mestu.

Svesno ili nesvesno, svi nosimo određena uverenja koja imamo o sebi, predstavu koja ne mora da bude tačna. Nekada nas ta uverenja ubeđuju da smo bezvredni i ako ne osvestimo te stvari kod sebe, one mogu preuzeti kontrolu nad našim životom. Ovakva osećanja na duže staze čine da se osećamo loše, ali ne radimo ništa konkretno protiv toga, već vremenom postajemo indiferentni prema životu.

Počnite da praktikujete mindfulness

Da, to je ona reč koju često čujemo i imamo osećaj da znamo šta znači, ali nismo potpuno sigurni. Pa, hajde da vidimo šta znači praktikovati mindfulness. To je stanje fokusirane, ali opuštene svesti. Pre nego što sebe počnete da osuđujete što ne znate šta ova reč znači i kako je treba praktikovati – zaboravite na svog unutrašnjeg kritičara. Mindfulness je zona u kojoj nema osuđivanja.

Kako bismo naučili šta znači praktikovati mindfulness, treba da naučimo da pravimo pauze. Za sve nas stajanje i lagano disanje u svakodnevnim situacijama može da napravi ogromnu razliku. Uz praktikovanje mindfulnessa naučićemo da sebi oprostimo što nismo kao drugi, jer to i ne treba da budemo, i ratosiljaćemo se tog indiferentnog stava prema životu.

Potrudite se da u toku dana ispratite svoje planove i pravite pauzu. Ako se držite plana, onda se nećete boriti sa sopstvenom toksičnom i negativnom energijom. Isto tako, ako nešto preskočite ili ne ispadne kako ste zamišljali – naučićete da sebi to oprostite, jer ćete praktikovati mindfulness.

Budite svesni svog okruženja, nemojte da dozvolite da utiče na vas. Kad god uhvatite sebe kako postajete indiferentni prema stvarima koje se dešavaju, kada ne želite da komentarišete i ne brinete o određenim stvarima – opomenite se i podsetite se da ne treba biti ravnodušan prema životu.

Naslovna fotografija: instagram.com/hannahbronfman

Milica Antić

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Žene u biznisu: Ivona Marinković – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Gospodski gest Nika Kirjosa: Na Instagramu objavio fotku sa Nadalom i poslao mu šmekersku poruku