Kako da održite prijateljstvo kada vam se životni putevi razilaze – WANNABE MAGAZINE

Između dvadesetih i tridesetih godina jedna stvar postaje sve jasnija, a to je kako ćemo se dalje kretati u životu. Sa nekom prijateljicom ste možda bili izuzetno bliski u toku čitavog detinjstva, srednje škole, ali nakon toga putevi mogu da krenu da se razdvajuju – zbog drugačijih fakulteta, zaposlenja, biranja karijere ili porodice kao prioriteta. Sasvim je normalno da dve drugarice koje su nekada razmišljale isto, počinju da se razlikuju.

To ne mora nužno značiti i kraj prijateljstva, naročito ne ako vas dve želite da ostanete prijateljice. Toliko pažnje se obraća na to da opstanu ljubavne veze, ali se malo govori o tome da je i za prijateljstvo potreban rad i ulaganje vremena. Evo kako da vas dve ostanete najbolje prijateljice kada vam se životni putevi razilaze.

Setite se šta vas je spojilo

Sigurno ste imale zajedničku stvar koja je pokrenula međusobnu komunikaciju i iz koje se izrodilo prijateljstvo. Vas dve imate istoriju, insajderske šale, uspomene, toliko različitih iskustava. Pre svega, imate poštovanje prema tom prijateljstvu.

Pročitajte i ovo: Ponašanja koja uništavaju prijateljstva

Da biste se ponovo zbližile, dovoljno je samo da počnete da pričate o vašim dečjim nestašlucima, bežanju sa časova, prvim ljubavima, simpatijama, jer vas spaja više stvari nego što mislite, samo je potrebno da se podsetite.

Odvojite vreme jedna za drugu

Jasno je da su vam sada prioriteti drugačiji. Da vi možda sada imate decu, a ona trenutno ne razmišlja o tome i fokusirana je na karijeru. Šta god da vas razdvaja, to je sasvim normalno. Ali, to ne treba da bude izgovor da se ne viđate.

Kao što smo već rekli, i prijateljstvu je potreban rad, ne samo ljubavnoj vezi. A radi se upravo tako što se posvećujete jedna drugoj i otvarate raspored jedna za drugu koliko god da ste zauzete obavezama. Vaše prijateljstvo će opstati ako nastavljate da se viđate, često čujete, budete u toku sa zbivanjima iako ne provodite onoliko vremena zajedno koliko biste htele.

Poštujte svoje granice

Odmah unapred kažite koliko vremena možete da odvojite, jer s obzirom na to da vam se putevi više ne ukrštaju tako lako, morate se potruditi da biste videle jedna drugu. Zato recite šta vama odgovara i postavite granice.

Nekad se drugarice udalje jer više ne mogu da provode onoliko vremena zajedno koliko su ranije. Ali, uzmite u obzir da ste tad živele sasvim drugačije živote. Možda ste bile bezbrižne srednjoškolke ili studentkinje, ali se sad ta situacija promenila, mnogo ste zauzetiji nego ranije i samim tim možete da posvetite znatno manje vremena.

Pročitajte i ovo: Kako prepoznati toksično prijateljstvo?

Vaše prijateljstvo će možda biti drugačije

Uzmite u obzir da ste se vas dve promenile kao ličnosti, da možda više nikad neće biti isto kao dok ste koračale istim životnim putevima. Ovo može biti nova faza u vašem prijateljstvu i ne mora uopšte značiti da će biti manjeg kvalitetna ili manje interesantna nego ranije.

Zapravo, to što su vam se putevi razdvojili može pomoći da bolje upoznate kako izgleda drugačiji život od vašeg, jer vam je većina prijatelja verovatno iz sličnih krugova, pa bi bilo zanimljivo da proširite vidike.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Plaćaj pametno i ponovo otkrij zadovoljstvo putovanja – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Zvezda dodatno pojačala konkurenciju u napadu: Pešić se vratio u crveno-belo jato, pao potpis na Marakani