Kako da koristite reči afirmacije kao jezik ljubavi

Što se više izražavate jezikom ljubavi vašeg partnera – i on vašim – to ćete biti zadovoljniji i ispunjeniji u vezi. Ako su to, među pet jezika ljubavi, reči afirmacije, učenje kako da ga pravilno koristite, učiniće mnogo za vaš odnos.

Šta su reči afirmacije

Reči afirmacije su napisane ili izgovorene reči kojima izražavate ljubav, saosećanje, razumevanje, pohvalu i podršku i spadaju u jedan od pet jezika ljubavi (fizički dodir, dela služenja, davanje poklona, kvalitetno vreme, reči afirmacije) koji predstavljaju način na koji dajemo i primamo ljubav u vezi.

Koji god jezik ljubavi bio primaran, reči afirmacije su osnažujuće, naročito kada je partner nesiguran i pada mu samopoštovanje – potvrda podiže i olakšava emocionalni teret koji svako od nas nosi.

Većina ljudi oseća krivicu i sumnja u sebe, jer su tako naučili da se osećaju, veruju da je problem u njima i da nisu dovoljno dobri. Reči afirmacije nas osnažuju, podsećaju nas da nismo sami i da možemo da se odmorimo, da svoj teret spustimo, raspakujemo, podelimo sa bliskom osobom.

Primeri afirmativnih izjava

Ako želite da partneru izrazite ljubav i popravite raspoloženje, da učinite da se dobro oseća zbog sebe, recite mu da ga volite, da je poseban za vas, da vas insipiriše, da ste ponosni na njega, da cenite (ili se osećate voljeno) kad nešto uradi. Zahvalite mu što vas sluša i obraća pažnju, recite da volite što možete da budete svoji sa njim i to što vas uvek razume, da se nadate da zna koliko vam znači. Zahvalite mu što postoji u vašem životu, recite mu da je dobar ljubavnik, izrazite žaljenje što ste ga nečim povredili, uputite komplimente njegovom izgledu, recite da ste srećni sa njim i da ste stvarno dobar tim, da mu verujete i verujete u njega, da je savršen za vas, da vam je potreban i da nešto određeno ne biste mogli da uradite bez njega…

Sve su to reči afirmacije koje podstiču pozitivno razmišljanje i dobru energiju, fokusirajući se na važne, dobre i dragocene osobine partnera i aspekte vašeg odnosa. Reči podrške povećavaju emocionalnu intimnost i dobar su način da pokažete da ste zahvalni i da ništa ne uzimate zdravo za gotovo.

Pročitajte i ovo: Da li su pojedini jezici ljubavi kompatibilniji od drugih?

Kako da tražite reči afirmacije

Saopštite svoje potrebe

Veza se ne može održati i uspeti bez jasne dvosmerne komunikacije, zato, ako su reči potvrde vaš jezik ljubavi, saopštite partneru šta vam je potrebno, na jasan, miran i samouveren način. Recite partneru da biste želeli da koristi više reči ljubavi, ljubaznosti, uvažavanja i ohrabrenja.

Budite zahvalni

Kada dobijete komplimente i zahvalnost od partnera, nemojte se šaliti i uzvraćati sa „naravno da sam super, reci mi nešto što ne znam“ – to ga može obeshrabriti da upotrebljava afirmativne reči. Umesto toga, zahvalite mu što čini da se osećate voljeno, to će ga ohrabriti da vas i dalje obasipa rečima afirmacije. Ne odbijajte kompliment ni na koji način, već ga prihvatite i izrazite zahvalnost.

Razgovarajte o jezicima ljubavi

Poznavanje jezika ljubavi omogućava da je jedno drugom pokažete na pravi način, da date partneru baš ono što želi i da dobijete ono što vam je potrebno da se osećate voljeno. Ako do sada niste osvestili tu potrebu, razgovarajte o tome, da biste shvatili šta je svakome od vas potrebno i šta svako od vas može učiniti (reći) da se onaj drugi oseća dobro zbog sebe, voljeno, prihvaćeno, cenjeno.

Kako da koristite reči afirmacije

Ostavljanje slatkih poruka na jastuku, kuhinjskom pultu, u poslovnoj torbi (bilo gde, gde će ih partner videti) odlično funkcioniše i za ljude kojima su primarni jezici ljubavi dela služenja ili davanje poklona.

Ne štedite reči afirmacije – izražavajte ih ljudima koje volite, dok ste svi živi i zdravi, u situacijama u kojima nema nikakve krize, kada se sve odvija kako treba. Imajte u vidu da je život neizvestan i da se možete naći u situaciji da žalite što niste bili nežniji i otvoreniji u izražavanju ljubavi i podrške. Lepe reči nisu lek koji treba primenjivati samo kad nekome nije dobro – one su preventiva koju treba stalno koristiti, jer ublažavaju bol i konfuziju ljudskosti.

Smislite neke reči afirmacije koje su jedinstvene za vašeg partnera i vaš odnos, uspostavite dnevne rituale (na početku dana, ili na kraju, ili uvek kad se sretnete) koje će vas povezati na najiskreniji način.

Izrazite empatiju kada partner prolazi kroz težak period, ili ima naporan dan. Ako to znači da treba da ga ostavite na miru i pružite mu više prostora i tišine – učinite to.

Ukoliko su reči afirmacije bitne za vašeg partnera, budite oprezni sa kritičkim komentarima, koji ga mogu duboko povrediti. Budite artikulisani, jasni i ljubazni, iznosite kritička zapažanja bez osude.

Shvatite kakve komplimente voli vaš partner. Da li mu je potrebna zahvalnost i pohvala za dela i dostignuća? Nije teško zahvaliti mu što obavlja dnevna zadužanja, iako je to obična podela poslova, ako je njemu potrebno da vidi da vi to cenite. Možda su komplimenti upućeni fizičkom izgledu prava stvar za njega? Ili voli da primetite i pohvalite trud koji ulaže u vezu i načine koje pronalazi da vas obraduje? Isprobajte razne oblike afirmativnih reči i uvedite ih u vašu dnevnu komunikaciju.

Pročitajte i ovo: Fizički dodir kao jezik ljubavi – šta znači i kako ga praktikovati

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Za nju i njega: Otkrijte s.Oliver kolekciju zimske obuće koja će upotpuniti svaki vaš autfit

Read Next

Аџић: Идентификовани готово сви одговорни за копање тунела, најважније ко су налагодавци