Kako da bolje pamtite i zadržite lepa sećanja – WANNABE MAGAZINE

Koliko puta vam se dogodilo da ste doživeli veoma lepe i emotivne trenutke, a da kasnije shvatite da su vam sećanja na njih izbledela? Ljudski um nažalost (ili na sreću), nije savršena mašina, i ne može zapamtiti sve što nam se ikada dogodilo. I mada smo srećni što neke stvari uspešno zaboravimo, neke trenutke bismo voleli da možemo da zapamtimo zauvek – ali sećanja ne funkcionišu tako. Ona često ne prate naše svesne želje, iako možda prate one nesvesne, ali na sećanja ipak možemo uticati. U nastavku vam zato predstavljamo šest aktivnosti koje će vam pomoći da bolje sačuvate one lepe trenutke, kojih ćete želeti da se podsetite tokom života.

Beležite lepe trenutke u dnevniku

Pisana reč ne može da vam pobegne. Kao što stara izreka kaže – “pametan piše, budala pamti”, sada i mi ponavljamo tu mudrost. Čak i ako niste osoba koja redovno vodi dnevnik, predlažemo vam da one emotivne i lepe trenutke ipak stavite na papir, kako biste kasnije mogli da im se vratite i ponovo ih proživite. Možete sebi kupiti rokovnik za lepe trenutke, i u njega beležiti sve ono što vas je činilo srećnima – od velikih stvari, pa do sitnica.

Fotografišite stvari – i to ne samo za Instagram

U poslednje vreme svima su nam telefoni puni fotografija, a onda kada malo bolje razmislimo i prođemo kroz njih, shvatimo da smo retko kad zaista zabeležili neki poseban trenutak ili se fotografisali sa prijateljima ili porodicom. Uglavnom čuvamo fotografije ručkova i kafa, selfije i fotografije koje smo napravili kako bismo ih okačili na Instagram, ali ni jedna od tih fotografija zapravo ne čuva emocije i posebne trenutke. Prisetite se toga kako svi i dan danas imamo albume pune fotografija koje čuvamo i koje nas podsećaju na lepe momente na njima, i počnite da pravite svoj virtuelni foto-album, sa fotografijama koje zaista nešto znače.

Pamtite emocije a ne reči

Reči se često zaboravljaju, iako vam se čini da ćete neke od njih pamtiti zauvek. Ali zato, emocije su ono što se pamti. Primetićete da će vam se često desiti da zaboravite šta vam je neko tačno rekao, ali da ste zapamtili kao je time učinio da se osećate. Zapamćena osećanja ostaju urezana duboko u nama, i mogu nam se vratiti kao bumerang, sa istim intenzitetom kao onda kada smo ih doživeli. Zato, vreme provodite sa ljudima koji čine da se osećate dobro, a zatim negujte taj osećaj sreće i voljenosti u sebi, i držite ga se kako u trenutnku, tako i kasnije u životu.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Zaboravite na malu crnu haljinu – ovo su bele haljine koje će obeležiti leto – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Stvari koje vas ne čine srećnim, a koje možete da promenite