Kako brend Chopova Lowena menja savremeno odevanje

Svi smo svesni da su tokom čitave istorije mode dizajneri ti koji su diktirali trendove, izbacujući tzv. “It” komade, kao što su torbe, modni dodaci, cipele, haljine, šeširi i drugo. Ipak, smatra se da se u poslednjih nekoliko godina nisu pojavili dizajneri poput onih iz kuće Chopova Lowena, koji su na potpuno inovativan način prikazali komad koji je svima već toliko drag – suknje.

Emma Chopova i Laura Lowena su devojke koje stoje iza ove etikete. Nedavno su izazvale veliku popularnost zbog svojih šarenih, rascvetanih vunenih suknji, koje su zadobile interes i poznatih ličnosti, kao što su Madonna, Olivia Rodrigo i mnogi drugi. Dostupni u dugim i kratkim verzijama i sa debelim kožnim kaiševima, ovi komadi dolaze u citrus narandžastoj i zemljano zelenoj boji, prošarani ručno izvezenim bugarskim šarama. Suknje su napravljene po uzoru na tradicionalnu bugarsku nošnju. Kako kažu, u prošlosti, savijeni štapovi su korišćeni za stvaranje nabora dizajniranih da zagreju tela žena koje su radile na poljima – „Oni su zasnovani na staroškolskoj istočnoevropskoj frazi o zagrevanju jajnika“, rekla je Chopowa jednom prilikom.

Pročitajte i: “Ružne” Y2K suknje su se vratile u modu

Iako je Chopova Lowena imala svoju prvu modnu reviju tek ove sezone, i to u Londonu. Većina suknji inspirisano je odnosima osnivača brenda sa njihovim bugarskim korenima i folklorom, ali su dizajneri našli i način da profitiraju koristeći pankerski outerwear, puff suknje sa mašnama, košulje na dugmiće sa metalnim detaljima, kao i pletivima, zatim farmerki sa printovima i nabranim haljinama.

Jednostavno rečeno, Chopova Lowena piše i stvara sopstveni folklor i brzo postaje brend koji ima reputaciju “čudnog” i “neobičnog”, ali je ponosan i zadovoljan svojim brojnim neobičnostima. Kolekcija je nosila naziv Rose is a rose is a rose is a rose što je citat iz pesme Gertrude Stein, a inspiraciju su takođe potražile na bugarskom festivalu ruža.

Suknje koje su prikazane bile su veličanstvene, ali su se i pre nego što je brend eksplodirao mogle videti zvezde street stylea, brojni stilisti i ljudi iz sveta mode koje nose mini-kiltove preko farmerki, sa helankama ili preko oversized majice. Impresivno je bilo videti sve što je kuća Chopova Lowena gradila kroz svoje lookbookove, pa se tako moglo videti mnoštvo printova, teksasa, kroja, suknji preko haljina, metalnog nakita, pletiva i drugih detalja. Muškarci su po prvi put sada imali kiltove i uniformne suknje, još od Jean Paul Gaultiera. Mada, moramo da istaknemo da je sama Lowena istakla da one ne razmišljaju o muškarcima i ženama. One misle na ljude.

Deo porekla Emme Chopove koji je dobro poznat je da je Bugarka i da je odrasla u Americi. Ova kolekcija je odala počast Festivalu ruža, festivalu koji se održava u Kazanlaku, selu u centralnoj Bugarskoj, odakle potiče Chopovino poreklo. Sport je drugi izvor identiteta brenda Chopova Lowena, jer se pojavio u naznakama poštovanja prema lakrosu, koji je Chopova igrala u srednjoj školi u Nju Džersiju. Reference lakrosa pojavile su se u šljokičavim trakama na inovativnim verzijama tzv. koledž jakni, sa CL logotipima i velikim krznenim čizmama. Lowena je zapravo drugi deo ovog tandema koji je više naklonjen sportu, a kome je veliku pažnju posvećivala tokom školskih dana u Engleskoj.

Kao što i sam opis brenda govori, Chopova Lowena suprotstavlja folklor i sportsku odeću sa koncentracijom na održivost i zanat. Njihov antropološki pristup dizajnu definisan je posmatranjem i modernizacijom tradicionalnog tekstila, zanata i tehnika. Kooristeći različite preseke između svetova i tema, oni neprimetno upoređuju reference iz bugarskog folklora i penjanja po stenama iz 1980ih. Iako oni teže ka tome da njihovi dizajni poštuju ove reference, žele da stvore nešto potpuno hibridno.

Kao što je već pomenuto, prioritet svakako da ju održivosti, i to putem korišćenja recikliranih materijala i tekstila (često su to jastučnice i kecelje). Takođe, okrenuli su se ka zapošljavanju kvalifikovanih zanatlija zaposlenih u Bugarskoj, i kroz kultivisanje zajednice krojača, one su ustanju da stvore prilike za zaposlenje ženama koje strastveno podmlađuju kulturno nasleđe njihove države kroz očuvanje tradicionalnih tehnika. Dakle, cilj njihovog dizajna i proizvodnje prepoznatljivih odevnih predmeta je da uvedu sistem etičke potrošnje sa fokusom na uvažavanje veština, zanata, vremena i razmatranja uticaja na životnu sredinu.

Pročitajte i: Floralni print je novi must-have

Naslovna fotografija: instagram.com/chopovalowena

Nenad Grubanoski

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Insulinska rezistencija i depresija – kombo koji nikome ne bih poželela

Read Next

Norveški novinar hteo da pita Tadića zašto neće nositi traku sa duginim bojama, a onda je stigla intervencija