• November 29, 2023

Kada izlazimo iz “debelog minusa”, otkriva Nedeljko Todorović

Nedeljko Todorović, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da će tokom noći temperatura biti u minusu, ali će za razliku od prethodne dve noći, biti oblaka.

“Oblaci će da ublaže hlađenje prizemnog sloja vazduha i biće znatno manje hladno. Temperatura će biti od -5 do -3, za razliku od jutros, kada je bilo -9 u centru, a na periferiji je bilo -13, -14”, kaže Todorović.

Ističe da, kada je reč o temperaturi, sutra “izlazimo iz minusa”, ali da će u februaru padati sneg.

“Sledi porast temperature, slabljenje jutarnjih mrazeva. Biće padavina do kraja meseca, to bi bilo vrlo slabe padavine, nešto malo snega, kiše. Sutra ako bude bilo snega, neće ni da se zabeli”, navodi gost Hronike.

Prema njegovim rečima, očekuje se da 1. i 2. februara bude snežnih padavina, a da najviša dnevna temperatura bude iznad nule. “Postojeći snežni pokrivač će se do 31. januara otopiti. Asfalt neće biti pod snežnim pokrivačem, ledom, krovovi i parkovi će da se razbele”, navodi Todorović.

Podseća da je prošle godine zima bila blaga, ali da je poslednji sneg pao 7. aprila, te da se ne može reći kada će biti kraj zime.

“Malo je hladnija zima, ali nije ni blizu one srednje, nekoliko decenija unazad, parametrima kojima karakterišemo zimu: srednja temperatura, broj dana sa snežnim pokrivačem. Samo smo dostigli prosečnu visinu maksimalnog snega, od 27 centimetara, u decembru prošle godine”, objašnja metereolog.

Kaže da je pojačana sunčeva aktivnost počela u januaru, ali ona ne raste neprestano. “Sedam dana ima porast, pa izvesni pad. Nevolja je što se to događa i dalje u januaru, u zimskom mesecu, kada ima dosta oblaka. Još nije prava efikasnost, jer oblaci sprečavaju prodor UV zračenja”, navodi Todorović.

Dodaje da se između 3. i 10. februara očekuje sunčano vreme. “Biće preko sedam ili osam stepeni, može da dostigne i 10 stepeni. Prvog i drugog februara biće malo snega, pa posle otopljenje”, zaključuje meteorolog Nedeljko Todorović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 26. januar

Read Next

Putuj do Istanbula 70 evra jeftinije: Nekima je odmor preseo jer su verovali Instagramu, pazite se prevare – Biznis Telegraf.rs