Kada bi trebalo, a kada ne da planirate decu – WANNABE MAGAZINE

Nama ženama otkako pređemo dvadeset petu na svakom koraku neko spominje biološki sat, rečenice poput “sad je pravo vreme” ili “a kad će deca?”, kao da je nama baš lako da slušamo o tome i kao da već o porodici i same ne razmišljamo. Želja za decom je iskrena i individualna, i sasvim je u redu i da ih želite i da ne želite – i na kraju dana, niko umesto vas o tome ne bi trebalo da odlučuje o tome. Ipak, u savremenom svetu kada drugi puno očekuju od nas, ali puno očekujemo i same od sebe, dešava se da ni same nismo sigurne šta tačno želimo, šta nam je potrebno i za šta smo u ovom trenutku uopšte spremne. Jednostavno, kao da nam briga i silna pitanja staju na put želji, i pokušavaju da je usmere na pravu, ali možda i pogrešnu stranu. Ako preispitujete svoja osećanja, mogućnosti i spremnost na ulogu majke – u nastavku teksta pročitajte kada bi trebalo, a kada ipak ne da planirate decu.

Planirajte decu ukoliko vi i vaš sigurni partner zaista želite da se povežete na taj način

Skladni partnerski odnos u kojem ima iskrene ljubavi i prijateljstva uvek je “plodno tlo” za pravljenje dece. Ukoliko između vas i vašeg partnera postoji jaka konekcija i želja da se ona podigne na još viši nivo, jer sa partnerom jednostavno vidite budućnost i želite da delite sve na svetu – deca jesu sledeći korak. Naravno, ukoliko ih oboje želite i pomisao na to da ćete zajedno stvoriti novi život vas čini radosnim. Jer nekoga možete jako voleti do kraja života, ali bez želje za porodicom.

Ne planirajte decu ukoliko vaš partner to zahteva, a vi niste spremni

Ipak, ukoliko ste u dobrom partnerskom odnosu, ali sa osobom koja je spremna da ima dete i to na bilo koji način “zahteva” od vas ili vas forsira – trebalo bi da sačekate sa odlukom i objasnite mu da iako ga volite, niste spremni na taj korak. Bez obzira na međusobnu ljubav, odluka da imate dete trebalo bi da bude obostrana i donesena sa razumevanjem i za jednu i za drugu stranu. Ukoliko pristanete na dete zarad partnera, možda ćete doći u situaciju da niste zadovoljni svojim životom, a to će se odraziti i na sreću vašeg deteta.

Planirajte decu ukoliko ste spremni da promenite sadašnji način života

Majčinstvo sa sobom definitivno donosi promenu kako u prioritetima, tako i u kompletnom načinu života i svakodnevnim navikama. Naročito u prvim mesecima i godini nakon bebinog rođenja, potrebno je da se apsolutno fokusirate na majčintvo, i druge oblasti svog života stavite na malu pauzu, odnosno spustite ih na listi prioriteta za par mesta na dole. Naravno, vaša ličnost i interesovanja će i dalje biti tu, samo će fokus biti neko vreme usmeren na nešto drugo, i važno je da toga budete svesni i budete voljni da to prihvatite.

Ne planirajte decu ako ne želite da promenite navike, ali mislite da “tako treba”

Upravo zato, ako su vam trenutno na prvom mestu ostvarenje, karijera, izlasci, eksperimentisanje i putovanja, ili sasvim neka treća vrsta pronalaženja sebe, sačekajte sa odlukom da imate decu. Nije važno koliko imate godina i da li ste u vezi ili braku, vaš život je samo vaša stvar i odluka kada ćete imati decu ne zavisi ni od čega drugog sem od vašeg ličnog osećaja.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Rizik ili oprez, jubilarna 100. epizoda: Robi vs Prlainović – Sportklub

Read Next

Ovo je 6 pitanja koja bi trebalo sebi da postavimo pre nego što odlučimo da damo otkaz