Kad stalno radite na sebi – i nikada nije dovoljno

I nikada neće biti dovoljno, jer je rad na sebi životni posao, koji ne prestaje do poslednjeg daha. Život je proces i progres. Nikada nećete rešiti sve svoje probleme, razumeti sve i saznati sve. Vaš put je samo jedan od puteva kojima ljudi idu i on se završava kada se završi život. Ali vaša duša nastavlja dalje, noseći iskustva koja ste nakupili na svom putu. Ne trudite se da budete savršeni, isključite ambicije u pogledu ličnog razvoja i posmatrajte – sebe i oko sebe – širom otvorenih očiju. Upijte što više utisaka, steknite što više iskustva. A pošto je to sve što možete, pronađite u tom poslu zadovoljstva i zabave koliko god možete. 

Ako pokušavate da ispravite svaku grešku, promašićete poentu. 

Ali, vaš um uvek traži sledeće što će popravljati. Završite jednu stvar, osećate zaokruženje i ispunjenje i to vas drži – koliko? Pet sati? Pet dana? Pet nedelja je već predugo, postajete nervozni i nezadovoljni i gledate šta je sledeće što možete da osvojite i postignete. Brinete zbog stvari zbog kojih uopšte ne treba da brinete – o novcu, čak i ako ga imate dovoljno, o tome kako izgledate, čak i ako ste upravo postigli idealnu težinu i imate novu frizuru, o tome da li drugi misle da ste uspešni i šta još možete učiniti da povećate svoju vrednost i uticaj. 


Zatim, grizete se zbog prošlosti – mogli ste mnoge stvari da uradite drugačije, da ste znali bolje. Energiju ogorčenja unosite u svoju rešenost da napravite strategije koje će vam omogućiti da izbegnete greške i da budete bolji, zamišljate život kojim ćete se ne samo iskupiti za sve prethodne „grehe“, nego ćete izazvati i zavist i strahopoštovanje i trijumfovaćete. 

Radite do iznemoglosti, iako često osećate da trčite u krug i pomišljate da je unapređivanje sebe i svog života u svim segmentima tako naporan posao, da vam cilj stalno izmiče. Sve u vašem životu postajte zadatak. Morate da se opuštate i bavite duhovnim tehnikama, jer to vas povezuje sa vašim bićem i hrani vašu dušu. Morate da vežbate, jer je to neophodno da biste održali formu i da biste proizveli sve one dobre hormone koji se proizvode vežbanjem. Morate da razvijate svoj intelekt odgovarajućim kulturnim i edukativnim sadržajima, jer to drži vaš um otvorenim i svestranim. Morate da unapređujete komunikaciju i izražavanje osećanja, postavljanje granica i stavljanje sebe na prvo mesto, jer tako ćete najzad ostvariti ljubavnu vezu o kojoj maštate. Morate da se trudite i popravljate sebe, stalno osećajući da to nije dovoljno. 

Znate li zašto? 

Verovatno zato što ste odrasli verujući da morate da se trudite kako biste zadobili i zaslužili ljubav. Uslovljeni ste da se trudite da budete bolji i ne znate da postoji bezuslovna ljubav, koja nema nikakve veze sa tim koliko ste zaslužni, koliko ste se trudili da ispunite nečija očekivanja. Započeli ste svoj život verujući da niste dovoljno dobri i da morate raditi da biste zaradili ljubav. I to ste poistovetili sa preživljavanjem. Nije ni čudo da ste pod tolikim stresom. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Zašto je “strateška nesposobnost” eksplodirala na TikToku? Zato što je mnogo nas praktikuje

Read Next

Vremenska prognoza – 9. oktobar