Kad se sa nekim povežete zbog svojih povreda i trauma

Emocionalna povezanost koju sa nekim osetite na temelju svojih traumatičnih iskustava, ili emotivnih oštećenja kojih niste svesni, može uzrokovati toksičnu vezu koja vam uništava duh i narušava mentalno i fizičko zdravlje. Svojim bolnim mestima privlačite ili predatora koji je „namirisao krv“ i koji traži žrtvu, ili nekoga ko je oštećen na sličan način. U ovom drugom slučaju, u početku može izgledati kao olakšanje to što ste najzad pronašli nekog ko vas razume, ko tačno zna šta osećate, jer i sam to oseća, ali to što ste proživeli može nastaviti da živi kroz vaš odnos, umesto da vam pomogne da se oboje iscelite. 


Traumatična povezanost može biti zasnovana na povredama iz detinjstva – to ne moraju biti neke drastične traume, već se mogu ticati načina na koji su vas voleli kao dete, kako su ispunjavali (ili ignorisali) vaše potrebe, koliko su bili strogi prema vama (ili vas zapostavljali), kao i kakav su odnos roditelji imali. Možda su bili previše obuzeti svojim dramama, pa ste se trudili da im skrenete pažnju, ili da budete nevidljivi, da se ne bi obrušili na vas. Možda ste usvojili negativne modele ljubavi i nesvesno tražite partnera koji će vas tretirati kao što je to činio dominantan roditelj, a to može da znači da se uvek vezujete za distancirane, emotivno nedostupne ili muškarce sa problemom zavisnosti. Vi osećate u drugoj osobi ono što prepoznajete svakom svojojm ćelijom i onda „kliknete“ sa nekim oko koga ćete se kidati i ko će vas mučiti – za čijom ćete ljubavlju žudeti, kao što ste žudeli za majčinom ili očevom pažnjom i ljubavlju. Ovakva povezanost prepoznaje se po potrebi za potvrdom, osećanju krivice, kajanju, povređivanju, iskupljivanju – dramatična dinamika odnosa doživljava se kao velika strast i duboka ljubav. 

Takođe, povezanost na temelju trauma i povređenosti može se formirati i u drugim odnosima, osim u romantičnim. To mogu biti odnosi u okviru porodice, sa prijateljima, kolegama, pretpostavljenima, jer podsvest diktira i usmerava to povezivanje. Odnosi zasnovani na prepoznavanju emotivnih trauma i oštećenja, na površini mogu delovati sasvim normalno i stabilno, ali se zapravo zasnivaju na nedoslednosti, manipulaciji, disfunkciji i preteranim emocijama. Možete prihvatati takav odnos jer većinu vremena uspevate da funkcionišete, ali na duže staze, shvatićete da zapravo ništa ne postaje bolje i drugačije i da živite u istom, dramatičnom, začaranom krugu. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

POSAO: Tražimo VIDEOGRAFA – priključi se WANNABE MAGAZINE timu!

Read Next

Vremenska prognoza – 15. jul