Jovana Petković: “Živite i oblačite bajku kad god imate priliku”

Jovana Petković, novosadska dizajnerka, svojim magičnim dizajnom učinila je da čak i kada sat otkuca 12, mi i dalje izgledamo (a i osećamo se) kao princeze. U njenim haljinama dopuštamo onoj ženi na koju ponekad zaboravimo, da zablista punim sjajem. Sećate je se, zar ne? Ona nije bila umorna u 12, uvek je nalazila razlog za osmeh, sebi je bila najlepša i igrala je čak i kada je noge zabole. Ta žena i dalje čuči u vama, a sa Jovaninim haljinama vi je oslobađate, jer kad je bal – nek je bal!

Jovana je svoju prvu kolekciju predstavila 2012. godine, a njene elegantne haljine i venčanice sastoje se od ručno rađenih unikatnih detalja. Sa njom smo razgovarali o ženskoj energiji i glamuru, a odgovore možete pročitati u nastavku.

IMG 9501f Jovana Petković: Živite i oblačite bajku kad god imate priliku

Prvo, hvala što ste izdvojili vreme da nam odgovorite na pitanja u ovom haotičnom vremenu. Cela situacija se, čini nam se, smiruje i glamur se ponovo vraća- šta je prvo što ćete da uradite kada “sve ovo” prođe?

Hvala vama na zanimljivim pitanjima! Bojim se da se još nije sve vratilo u normalu, stalno se provlače informacije da nas opet očekuje pogoršanje situacije od jeseni. Glamur je prisutan, ali se još nije vratio u punoj snazi da možemo da planiramo nešto mesecima unapred. Iako je ovakva situacija, zadovoljna sam revijom koja je bila u junu i nadam se novoj koja će se održati na Siciliji u okviru SFW-a.

Studirali ste investicioni menadžment u Novom Sadu, pa se potom preusmerili i svoje mesto pod suncem našli u modnoj industriji. Ipak, da li moda i menadžment imaju nešto zajedničko?

Moda i menadžment su povezaniji nego što se na prvi pogled čini. Da biste mogli da napravite brend i da od njega zarađujete, nije dovoljno biti “samo” dizajner. Pod tim mislim na samostalne dizajnere, ne nekoga ko radi za već formirani brend ili kompaniju, pa se bavi isključivo dizajnom. Kao preduzetnik i dizajner, morate pre svega da napravite proizvod koji će neko želeti da kupi, da znate kako to da prezentujete, da se bavite marketingom, prodajom i svim ostalim propratnim stvarima. 

Kada žena podržava ženu, neverovatne stvari se dešavaju. Upravo tu magiju možemo da vidimo u Vašim haljinama, jer zaista ističu ono najlepše na ženi. Ali, ko su žene koje Vas podržavaju?

Ženska energija i podrška su vetar u leđa ako imate prave osobe pored sebe. Verujem u to i samim tim moje kreacije su usmerene na ženstvenost i na to da žene mogu sve, da smo jače ako se međusobno podržavamo. Moja sestra, mama, drugarice, a i koleginice sa kojima imam odličan odnos su žene u mojoj svakodnevnici, i naravno, moje klijentkinje – jer da nije njih ne bi bilo ni mog posla.

IMG 9523f Jovana Petković: Živite i oblačite bajku kad god imate priliku

Da li je lako biti dizajnerka u Srbiji?

Nije lako, ali je svakako olakšavajuća stvar kada radite nešto što volite i onda imate potrebu da učite, napredujete i budete što bolji. Kada potičete iz male zemlje, teže je da pridobijete klijente iz sveta – ali ni to nije nemoguće.

Ako je istina da mi ne nosimo odeću, već priču koju su dizajneri želeli da ispričaju – koja je Vaša priča?

Svakodnevnica zna da bude naporna, zato živite i oblačite bajku kad god imate priliku, budite sebi najlepše, izađite iz svakodnevnice oblačeći glamuroznu haljinu za vaš specijalni događaj.

Kada pogledamo kako se moda menjala kroz vekove, da li možemo da pretpostavimo šta nas očekuje? Kako Vi zamišljate modu u 22. veku?

Kakva god da bude, samo se nadam da nećemo biti svi uniformisani.

IMG 9387f 1 Jovana Petković: Živite i oblačite bajku kad god imate priliku

Čime ste trenutno fascinirani i kako to utiče na Vaš dizajn?

 Fascinirana sam detaljima i ručnim radom, tako da je to postao neki moj lični pečat u radu u poslednjih nekoliko godina.

Kako biste opisali pojam “trend”? I da li je moderno vreme njegov rob, tj. u kojoj meri društvene mreže utiču na trendove?

Iskreno, ne robujem trendovima, čak su mi trendi stvari odbojne i dosadne. Društvene mreže utiču naravno, i to baš dosta, ali mogu da budu i velika inspiracija, tako da je samo suština u koju svrhu ih koristite.

Kada dizajnirate haljine, kako želite da se žene osećaju dok ih nose?

Da se osećaju samouvereno i da su sebi najlepše – deluje kao kliše, ali to je vrlo jednostavno i jasno.

IMG 9506f Jovana Petković: Živite i oblačite bajku kad god imate priliku

U čemu se Vi najbolje osećate?

Zavisi koja je prilika u pitanju, u svakodnevnoj varijanti sam neopterećena, bitno mi je samo da mi je nešto udobno jer po ceo dan jurim, a u specijalnim prilikama napravim haljinu za sebe.

Kada biste mogli da se vratite na početak karijere, šta biste poručili sebi? Da li biste nešto uradili drugačije?

Veruj u sebe, vredno radi i ostvariće se – tako je i bilo zato ne bih ništa menjala.

Produkcija: WANNABE Media

Tamara Mladenović

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Nik Kirjos odustao od Olimpijskih igara – Sportklub

Read Next

Pariska nedelja visoke mode je u toku – a Chanel, Armani i Christian Dior su oduševili novim kolekcijama – WANNABE MAGAZINE