“Jokić i Dončić anomalije, mnogi Evropljani ne mogu u NBA” – Sportklub

Krilni igrač Bruklin Netsa Kevin Durent rekao je da dostignuća Evropljana u NBA treba pripisati individualnom umeću, a ne superiornosti košarkaške hijerarhije na “Starom kontinentu” u odnosu na američku.

Nikola Jokić je osvajač MVP nagrade u dve uzastopne sezone, a 2019. i 2020. godine je to zvanje išlo u ruke Janisa Adetokumba. Luka Dončić igra izvanredno za Dalas od ulaska u ligu 2018. godine, a Durent smatra da nije pošteno praviti standard od najistaknutijih pojedinaca.

„Koliko Evropljana je došlo u NBA i moralo je da se vrati nazad? Korišćenje Luke Dončića i Nikole Jokića koji su anomalije kao primera je forsiranje narativa“, napisao je Durent povodom tvrdnji novinara Ekama Nagre u jednom podkastu.

Ovo je Nagrina izjava koja je izazvala reakciju krilnog igrača:

„Dončić i Jokić dominiraju u NBA zahvaljujući evropskom sistemu razvoja mladih igrača. Akcenat je na veštini i učenju igranja na pravi način. Previše mladih Amerikanaca su ohrabreni da na silu budu u centru dešavanja i zbog toga imaju nedostatke u igri. Zato je igranje u NBA lako za Evropljane, njihov razvoj je drugačiji. Dobro se izvešte i postanu profesionalci“.

Iako je tačno da igrači u Evropi uče osnove košarke temeljnije u timskom okruženju, Durent je u pravu: Razlozi Jokićeve dominacije i osvajanja dve titule najkorisnijeg igrača zaredom Dončićeve izuzetne igre su više njihovi individualni kvaliteti nego način razvoja mladim igrača u Evropi.

Dončić je jedinstveni talenat i imao je neponovljive uspehe još kao tinejdžer igrajući za Real Madrid pre dolaska u Dalas. Kao 19-godišnjak je predstavljao enigmu za protivničke timove u Evroligi i vodio je Real do trofeja u prestižnom evropskom košarkaškom takmičenju. Igrač koji je tako mlad dominantan u Evropi je predodređen i za uspehe u NBA ligi.

Jokić nije postao toliko renomirano ime pre drata 2014. godine, zato je Denver i mogao da ga bira sa 41. pozicije. Takav izbor čelnih ljudi Nagetsa predstavlja jednu od najboljih odluka u istoriji NBA lige i Jokićev unikatan talenat će i u narednim godinama stvarati glavobolju protinvicima.

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Admin

Read Previous

ISKLJUČENJA STRUJE ZA PETAK, 13. MAJ – Beograduživo.rs

Read Next

Nema ljutnje na Botasa: Bili smo odmah iza najboljih – Sportklub